Bancile au aruncat cheia seifului cu bani
Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-BanciCu toate ca in ultima vreme bancile au declarat ca detin lichiditati, in piata, activitatea de creditare este din ce in ce mai scazuta, cu efecte vizibile asupra economiei, dar mai ales asupra populatiei, noteaza Curierul National. Mai mult decat atat, si reprezentantii IMM sustin ca bancile nu sunt deloc prietenoase cu firmele si ca inaspresc pe zi ce trece conditiile de creditare.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri in cadrul unui seminar ca pana in toamna anului trecut Romania s-a zbatut cu un exces de lichiditate si ca bancile comerciale mai au si in prezent lichiditati. In plus, Isarescu a subliniat ca multe banci au aparut in ultima vreme in presa si au confirmat faptul ca au exces de lichiditate. "Rog media, daca cineva mai spune ca e lipsa de lichiditate, sa nu-i creada. Bancile comerciale au lichiditati", a mai spus Isarescu. Acest lucru este, de asemenea, confirmat si de reprezentantii bancilor comerciale.
Astfel, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a declarat miercuri ca banca are lichiditati, insa institutia va fi mai prudenta in a acorda credite. In acest fel, Groningen a precizat ca lichiditatile acumulate vor fi plasate o parte la Banca Nationala a Romaniei, iar o alta parte in cumpararea de titluri de stat, si astfel, numai o mica parte va fi dedicata segmentului creditarii populatiei.
Totodata, si directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca banca pe care o conduce nu are probleme cu lichiditatile, si ca problema creditarii din ultima peioada tine mai degraba de riscuri si nu de lichiditati. Astfel, Negritoiu a tinut sa mentioneze ca avansul creditarii a scazut si din cauza influentelor negative ale evolutiei imprevizibile a pietei, cat si din pricina asteptarii unui imprumut extern, necesar economiei romanesti.
In aceste conditii, intrebarea tot mai vehiculata in ultima perioada este unde sunt banii bancilor? Aceasta problema a ridicat-o si ministrul IMM, Constantin Nita, spunand ca banii institutiilor financiare nu se vad in economia reala. ''Cu toate ca bancile spun ca au lichiditate, acesti bani nu se simt in economie. Atunci, unde sunt banii? Parerea mea este ca bancile invart acesti bani pe piata interbancara sau ii tin in depozite, in timp ce firmele au mare nevoie de ei pentru a evita falimentele'', declara marti Nita, in cadrul unui seminar.
Bancile se uita cu mandrie la banii din depozite
Analistii financiari au incercat sa ne dea un raspuns la aceasta intrebare. Astfel, Dragos Cabat a confirmat faptul ca Romania are bani, doar ca bancile ''au mare grija'' unde ii plaseaza, fara a le pasa de consecinte. ''Normal ca bancile au lichiditati, doar ca banii nu circula in sistemul bancar, ci doar pe piata interbancara. Toate bancile au lichiditati, doar ca tin banii in depozitele bancii centrale sau in depozitele proprii si stau pur si simplu si se uita la ei. Nu vor sa dea drumul la creditare. Cred ca sunt mandri cand vad ca se strang banii acolo in depozite, pe cand firmele si persoanele fizice se lupta pentru un credit'', a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat, analist financiar al CFA (Chartered Financial Analyst) Romania. Intrebat cat timp va mai dura aceasta situatie, Dragos Cabat ne-a spus ca ''pentru companii lucrurile se vor mai calma in 2-3 luni, dar persoanele fizice vor mai avea de asteptat intre 6 luni sau chiar un an''.
''Bancile s-au orientat in ultima vreme pe titlurile de stat si uite ca le-a mers si le va mai merge in continuare cu aceasta operatiune. S-au orientat spre titluri pentru ca normal ca le convine sa finanteze statul la dobanzi foarte mari si fara riscuri, decat sa acorde credite la companii sau la populatie, unde dobanzile sunt mult mai mici, iar riscurile, evident, sunt foarte mari. Sincer, nu stiu cat va mai tine si cu titlurile de stat, dar e normal ca la un moment dat sa intervina ceva care sa incurce lucrurile'', ne-a explicat analistul financiar Dragos Cabat.
Institutiile financiare ''tin cu dintii'' de banii lor
De aceeasi parere este si Cristian Ionescu, country manager la Coface Romania, acesta spunand ca bancile nu mai dau drumul la bani invocand gradul mare de incertitudine din economie. ''Banii sunt la banci, numai ca nu le mai dau drumul pe piata, iar motivul nu este acela ca nu ar fi nevoie de bani. Populatia are nevoie de bani, numai ca bancile sunt mai restrictive in a acorda credite, probabil din cauza incertitudinii din economie. Astfel ca desi se vorbeste de faptul ca bancile au lichiditati, acestea nu elibereaza banii catre populatie sau firme. Pur si simplu acestea au semnale sa nu mai dea drumul la bani din cauza incertitudinii ridicate.
Managementul lor intern le spune: ''Nu mai dati bani!'', a declarat, pentru Curierul National, Cristian Ionescu, country manager la Coface Romania.
In plus, Ionescu ne-a declarat ca aceasta situatie ar putea continua pana la semnarea unui acord cu una dintre institutiile vehiculate, BEI, BM sau chiar FMI. ''Cred ca va mai dura aceasta situatie pana in momentul in care se va semna un acord cu una dintre institutiile vehiculate, fie cu BEI, BM sau chiar cu FMI, iar atunci bancile vor fi mai calme. Dupa ce vom primi bani, nu va mai exista incertitudine acuta pe piata si atunci bancile vor da drumul la bani'', a precizat Ionescu.
Pe de alta parte, consilierul BNR, Lucian Croitoru, ne-a declarat ca banii stau intr-adevar in depozitele bancilor, doar ca populatia e cea care nu mai e doritoare sa ia credite.
''Bancile au lichiditati si isi tin banii in depozitele proprii in asteptarea clientilor. Faptul ca avansul creditarii a incetinit semnificativ in ultima perioada se datoreaza populatiei, si nu bancilor. Persoanele fizice nu mai sunt doritoare sa ia credite, de aceea atat reprezentantii bancilor comerciale cat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au iesit in fata si au spus ca exista bani, exact pentru a incuraja populatia sa ia un imprumut'', a afirmat Lucian Croitoru.
Intrebat daca aceasta incetinire a creditarii se datoreaza si faptului ca bancile au inasprit conditiile de creditare, consilierul BNR nu a vrut sa comenteze.
Bancile s-au orientat spre titluri de stat pentru ca normal ca le convine sa finanteze statul la dobanzi foarte mari si fara riscuri, decat sa acorde credite la companii sau la populatie, unde dobanzile sunt mult mai mici, iar riscurile, evident, sunt foarte mari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice