Topul celor mai periculoase tari
Data publicarii: 06-03-2009 | InternationalRevista Forbes realizeaza in fiecare an un top al celor mai periculoase locuri din lume. In intocmirea clasamentului, editorii au utilizat date de la doua firme de evaluare a riscurilor regionale: iJet si Control-Risks, fiecare set de informatii cantarind egal in lista finala.
Desi grila si metodologia de rating a riscului sunt diferite, cele doua firme au totusi in comun cativa parametri fundamentali, precum rata criminalitatii, protectia oferita de fortele de politie, agitatiile civile, riscul de terorism, numarul rapirilor de persoane, stabilitatea geopolitica.
Suplimentar celor doua surse, editorii Forbes au folosit informatii neclasificate venite de la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar tarile care nu apareau in cel putin doua locuri au fost excluse.
1. Somalia a fost declarata de toate cele trei surse drept cea mai periculoasa tara. Dincolo de haosul intern, tara africana si-a castigat o notorietate negativa si prin retelele de pirati care isi au cartierul general aici.
2. Afganistan, unde insurgentii talibani au capatat o forta considerabila in ultima perioada. Chiar si dupa stabilirea unor trupe americane, violentele au ramas la o cota ridicata.
3. In Irak violentele au scazut in intensitate in ultimii doi ani, insa tara se confrunta in continuare cu mari probleme de securitate.
4. Republica Democrata Congo a fost atrasa in asa-numitul "Razboi African" in 1998. Desi s-a incheiat in 2003, dupa ce a facut 5,4 milioane victime, nuclee ale conflictului inca au ramas, violente militare avand loc aproape zilnic.
5. Pakistanul a devenit o tara cvasi-neguvernabila dupa asasinarea liderului Benazir Bhutto in decembrie 2007. Expertii de la iJet cred ca tensiunile vor continua pe termen lung, principalele tabere fiind fortele guvernamentale si militantii tribali din nord-vest.
6. Gaza este de decenii intregi unul dintre cele mai riscante locuri. Ostilitatile dintre israelieni si musulmani se exteriorizeaza aici cel mai des, luand forme extrem de violente si afectand intreaga populatie.
7. Sri Lanka este zguduita de un razboi civil intretinut de grupul separatist Tigrii Tamil. Ei isi doresc un stat independent in nordul insulei si, pentru a-si realiza dezideratul, recurg la lupte de gherila si atentate sinucigase.
8. Yemen, o fosta colonie britanica, se confrunta astazi cu amenintarea grupurilor locale subordonate al-Qaeda. In septembrie 2008, un grup de islamisti a atacat amabsada SUA facand 16 victime.
9. Sudanul este campul de razboi intre Fortele Armate Sudaneze si grupurile de rebeli care vor sa-l inlature pe Omar Al-Bashir, actualul presedinte.
10. Zimbabwe este cunoscuta prin rata astronomica a inflatiei, exprimata in cinci cifre. Tot mai multi locuitori cred ca situatia dezastroasa a economiei este cauzata de presedintele Robert Mugabe. Orice opozitie este insa redusa la tacere prin utilizarea fortelor armate fidele presedintelui.
Alte cinci tari considerate extrem de riscante sunt Cote d'Ivoire, Haiti, Algeria, Nigeria si Georgia. La polul opus, al celor mai sigure tari, sunt Luxembourg si Lichtenstein.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice