Fiscul si patronatele au discutat despre prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-Banci

Reprezentanti ai Fiscului si patronatelor s-au intalnit pentru a discuta despre prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, dupa ce anul trecut aceasta a reprezentat 21% din PIB, potrivit datelor Finantelor de la 31 decembrie 2008, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

"Orice act de evaziune fiscala duce la o concurenta neloiala in domeniul in care este descoperit, creand prejudicii mari, contribuabililor corecti. ANAF are nevoie de sprijinul patronatelor in vederea diminuarii fenomenului de evaziune fiscala", se arata in comunicatul ANAF.

Reprezentantii Fiscului s-au declarat, de asemenea, receptivi la posibile sugestii de modificare a legislatiei in vigoare, pentru a fi eliminate "incoerentele si abuzurile savarsite de organele fiscale in exercitarea atributiilor de serviciu".

ANAF vrea sa mareasca numarul actiunilor de control, ce vor fi declansate in urma efectuarii unei analize de risc pe fiecare sector de activitate, si se va axa pe combaterea retelelor evazioniste organizate in materie de TVA intracomunitar, munca la negru si alte domenii, ca urmare a estimarilor ca in acest an "sume importante vor fi sustrase impozitarii".

Agentia va face, de asemenea, verificari mai dese in domeniile care privesc destinatia marfurilor importate si in ce priveste organizarea jocurilor de noroc, va monitoriza antrepozitele fiscale de productie si depozit a produselor accizabile - tutun, alcool, produse energetice, sistemul de leasing etc. si va diminua comertul ilicit care afecteaza actiunile de import - export.

"Pentru reprimarea evaziunii, Garda Financiara va intensifica controalele pe mai multe categorii de contribuabili: atat a celor care incep activitati economice, cat si a celor (aparent) inactivi, creati deseori special pentru utilizarea in lanturi evazioniste. De asemenea, se va pune accent pe agentii economici care prezinta risc crescut de evaziune. Vor fi controlati si posibilii evazionisti care, desi nu fac parte din zone de risc sau din retele organizate, declara sistematic venituri mult mai mici decat cele reale", se mai arata in comunicat.

Evaziunea fiscala determina erodarea bazei de impozitare, ceea ce conduce la scaderea incasarilor fiscale si la privarea statului de veniturile cuvenite, generand dezechilibre bugetare sau agravandu-le pe cele deja existente.

La dezbatere au participat Patronatul Roman, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Uniunea Nationala a Patronatelor cu Capital Privat din Romania, Consiliul National al Patronilor din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - 1903.

Potrivit ANAF, astfel de intalniri cu reprezentantii patronatelor vor fi organizate, periodic, pe tot parcursul anului 2009.

ANAF este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: