Imprumuturile, un mod de viata: fericirea se vinde in rate bancare

Data publicarii: 05-03-2009 | Finante-Banci

"Vindem in rate", pare sa fie sloganul care ii impulsioneaza pe romani. Pentru unii, ratele inseamna salvarea, pentru altii falimentul, dar, din lipsa de fonduri sau, pur si simplu, din comoditate, cu totii apeleaza in continuare la acest sistem.

Un sfert din populatia Romaniei plateste rate la banci

La sfarsitul anului 2008, aproximativ 4 milioane de romani figurau in evidentele Biroului de Credit cu cel putin un imprumut in derulare. Cele mai multe datorii le inregistreaza bucurestenii, clujenii si constantenii, se arata intr-un studiu al Biroului de Credit.

Din cei 4,4 milioane romani care au in derulare imprumuturi, 1,4 milioane au obligatii la doua sau mai multe institutii financiar-bancare. Numarul total de credite in derulare se ridica la 7,5 milioane.

Suma totala datorata de populatie la banci este de 99 de miliarde de lei, din care cea mai mare parte o reprezinta creditele de consum. Creditele ipotecare ajung la 20,4 miliarde de lei, in timp ce cardurile de credit si descoperirile de cont insumeaza doar 2,7 de miliarde de lei din total.

Romanii dau peste 20% din venituri pe rate

Romanii sunt cei mai impovarati de creditele bancare din regiunea Europei Centrale si de Est. 55% din cei cu rate sunt nevoiti sa cheltuiasca mai mult de 20% din veniturile familiei pentru a le acoperi, arata un sondaj al Bank Austria, realizat in vara anului trecut, in 13 tari din aceasta regiune.

Romania se afla pe primul loc din punctul de vedere al acestui tip de datorii, fiind urmata de Bulgaria, unde 51% din debitori cheltuiesc mai mult de 20% din veniturile familiei pentru a plati ratele. Cel mai putin indatorati sunt polonezii, cu 16%, slovacii, cu20%, slovenii, cu 22% si cehii, cu 23%.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: