Managementul orientat spre profit rapid, sursa crizei
Data publicarii: 05-03-2009 | AfaceriModelul de conducere a companiilor bazat pe orientarea excesiva catre obtinerea profitului este elementul care a stat la baza crizei, potrivit lui Adrian Stanciu, managing partner pentru Human Synergistics, bancile fiind doar veriga cea mai expusa a acestui sistem.
"Acest mod de a conduce, care asaza profitul deasupra oricarei misiuni sociale si economice a companiei, pune presiune asupra angajatilor, creand medii hipercompetitive, impermeabile la schimbare, in conditiile in care, in prezent, companiile trebuie sa se bazeze cel mai mult pe flexibilitate, pe creativitate si pe oameni", spune reprezentantul companiei de cercetare si consultanta specializata in cultura organizationala.
Schimbarea necesara in companiile romanesti trebuie sa se produca de la o cultura organizationala de tip agresiv-defensiv, dominata de o ierarhie formala, care impune angajatilor norme si ii face sa fie hipercompetitivi catre o cultura constructiva, caracterizata de accentul pe capitalul uman, adaptabilitate si inovare. Aproximativ 90% dintre companiile din lume au competitivitatea mai mica decat cea din firmele romanesti, aceasta fiind principala trasatura a atmosferei din companiile locale, potrivit studiului realizat de Human Synergistics la nivelul pietei romanesti. Cercetari realizate de companiile de consultanta Human Synergistics la nivel global arata ca firmele cu o cultura organizationala constructiva sunt cele mai eficiente, cele pasiv-agresive sunt considerate neutre ca eficienta, iar cele ineficiente sunt companiile care functioneaza dupa o cultura pasiva (birocratica si conservatoare).
Efectele schimbarii culturii organizationale se vad dupa sase luni de la inceperea demersului, acesta fiind un proces continuu, de durata. "Chiar reduse pe fondul crizei, bugetele de resurse umane trebuie canalizate catre acele elemente care vor face diferenta. In companiile romanesti, eforturile de a investi in angajat nu sunt articulate intr-o filosofie de organizatie si, din aceasta cauza, nu dau rezultate", spune Adrian Stanciu.
Consultanta pentru schimbarea culturii organizationale costa in jur de 15.000 de euro pentru etapa initiala de diagnoza si prognoza, urmand ca implementarea sa atinga valoarea de 200 de euro per angajat, potrivit Human Synergistics.
Dintre cei 200 de consultanti acreditati de catre Human Synergistics, aproximativ 40% sunt consultanti interni, angajati in companii. Desi, pentru inceput, consultanta externa este necesara, ar fi preferabil ca firmele sa isi creeze propriile competente interne, pentru a derula apoi programe de coaching cu managerii sau pentru a regla, pe parcurs, sistemele de conducere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice