Millennium Bank a lansat creditele ipotecare semi-transparente
Data publicarii: 04-03-2009 | Finante-BanciMillennium Bank a lansat o noua oferta de credite ipotecare si credite de nevoi personale cu ipoteca. Oferta este adaptata actualelor conditii ale pietei, spun reprezentantii bancii. La prima vedere, oferta suna tentant: "Structura de costuri pentru ambele tipuri de produse este foarte transparenta, fara comisioane ascunse, singurul comision fiind cel de acordare, de maximum 2%. Clientii Millennium Bank beneficiaza acum de gratuitate in ce priveste comisioanele de analiza, de administrare si de rambursare anticipata", se precizeaza in comunicatul bancii.
Conditiile de acordare sunt si ele bune: "Creditul Ipotecar de la Millennium Bank se acorda pe o perioada de pana la 30 de ani. Finantarea poate ajunge pana la 70% din valoarea locuintei achizitionate si poate fi de maximum 300.000 de euro (sau echivalentul in lei). Creditul de Nevoi Personale cu Ipoteca ofera 65% din valoarea imobilului ipotecat si poate ajunge la maximum 150.000 de euro (sau echivalentul in lei). Imobilul ipotecat poate fi proprietatea solicitantului de credit sau a unei terte parti. Perioada de rambursare a Creditului de Nevoi Personale cu Ipoteca este de pana la 20 de ani."
Problema apare odata cu intrebarea pe care si-o pune orice posibil client. Cat este dobanda? Singura informatie prezentata de banca in comunicat este ca "dobanda pentru cele doua produse este variabila si este actualizata la fiecare trei luni, in functie de evolutia indicatorilor EURIBOR/ROBOR la trei luni."
La insistenta BankNews.ro, reprezentantii bancii ne-au oferit si valorile dobanzilor calculate in functie de acesti indicatori, dobanzi care sunt valabile in luna martie.
Astfel, in luna martie, rata dobanzii pentru Creditul Ipotecar si pentru Creditul de Nevoi Personale cu Ipoteca este de 9,86% la EUR si 25,62% la RON.
In ceea ce priveste Dobanda Anuala Efectiva, reprezentantii Millennium Bank, au pus la dispozitie urmatoarele calcule:
- pentru un Credit de Nevoi Personale cu Ipoteca in RON, in valoare de 160.000 RON, pe o perioada de 240 de luni: 29,54%
- pentru un Credit Ipotecar in RON, in valoare de 160.000 RON, pe o perioada de 360 de luni: 29,52%
- pentru un Credit de Nevoi Personale cu Ipoteca in EUR, in valoare de 40.000 RON, pe o perioada de 240 de luni: 10,64%
- pentru un Credit Ipotecar in EUR, in valoare de 40.000 RON, pe o perioada de 360 de luni: 10,58%
La banca, situatia este mai complicata. In primul rand, este pustiu. Ofiterul de credit va recomanda din start creditul in euro care are dobanzi "mai acceptabile" si va spune sincer ca nici macar nu merita efortul un calcul pentru un credit ipotecar in lei. Cu toate acestea, am insistat si pentru un calcul in lei.
Daca aveti un venit suficient de consistent astfel incat sa va calificati pentru un imprumut de 50.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, veti avea de platit (in conditiile actuale) o rata lunara de 433 de euro. La finalul celor 30 de ani veti fi rambursat 156.000 de euro, deci de trei ori mai mult decat ati imprumutat. Daca optati pentru creditul ipotecar in lei, pentru o suma imprumutata de 47.000 de euro (210.000 lei), veti plati o rata lunara de 4.485 de lei, iar la finalul celor 30 de ani de credit veti fi platit 1.614.864 de lei (de sapte ori mai mult decat ati imprumutat).
Ramane intrebarea: de ce se lanseaza astfel de produse, care par moarte din fasa? De ce se incearca o comunicare total netransparenta, care nu include precizarea valorii dobanzilor sub pretextul ca acestea sunt variabile in functie de indicatori?
Argumentul Millennium Bank: "Aceasta noua oferta a Millennium Bank este adaptata nevoilor actuale ale clientilor si se concentreaza pe mentinerea unui grad inalt de transparenta si pe utilizarea avantajului de a fi o banca flexibila, capabila sa-si ajusteze constant produsele si serviciile in functie de evolutia pietei", a declarat Jose Toscano, Director General al Millennium Bank Romania.
Oare mai exista o logica a imprumuturilor sau bancile sunt de fapt camatari cu acte in regula? Se gandesc oare serios ca vor avea clienti in aceste conditii?
Dumneavoastra ati face un imprumut pe 30 de ani, la finalul caruia sa rambursati de sapte ori suma imprumutata? Si nu este doar cazul Millennium Bank.
Ana Maria Megan
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii