Cum sa investesti in metale pretioase
Data publicarii: 03-03-2009 | AfaceriAurul si argintul au fost intotdeauna recunoscute pentru calitatile lor intrinseci si extrinseci. Astazi, cele doua metale au in continuare un rol important in portofoliul oricarui investitor prudent. Economistii de la Investopedia si-au propus sa dea o mana de ajutor celor aflati la primii pasi in domeniul investitiilor in metale pretioase prin prezentarea avantajelor acestora si a modalitatilor de tranzactionare.
Cel mai tranzactionat metal pretios este aurul. Valoarea sa este determinata de principalele piete de tranzactionare, deschise 24 de ore din 24 si aproape sapte zile pe saptamana. Pretul este influentat in special de sentimentul general si intr-o mai mica masura de cerere si oferta. Cantitatea de aur nou extras este cu mult mai mica decat cantitatea deja existenta, de aceea noile intrari pe piata nu au o influenta semnificativa. In schimb, daca detinatorii de aur decid, dintr-un motiv sau altul, sa vanda, pretul va scadea. Cand decid sa cumpere, noile intrari de aur pe piata vor fi repede absorbite, iar pretul va exploda.
Printre factorii cei mai importanti care duc la cresterea cererii de aur sunt: ingrijorarile legate de sectorul financiar, inflatia, razboaiele si crizele politice. Asadar, senzatia de instabilitate determina refugierea intr-o valoare considerata sigura.
Al doilea metal pretios tranzactionat in cantitati mari este argintul. Fata de aur, pretul argintului este mult mai volatil, cauza fiind larga sa utilizare in diverse sectoare industriale. Mari consumatori de argint sunt producatorii de electronice, baterii, aparate medicale, conductori etc. De aceea, pretul sau este conectat intr-un mod mult mai direct cu piata decat cel al aurului.
Al treilea metal intens tranzactionat este platina. Cand situatia economica este normala pretul sau tinde sa fie mai mare decat al aurului, ca urmare a raritatii sale. La fel ca argintul, valoarea sa este direct legata de cererea industriala, principalii consumatori fiind constructorii auto (utilizat in catalizatorul masinilor), rafinariile de petrol si producatorii de computere.
Minele de platina sunt concentrate in doua tari - Africa de Sud si Rusia - fapt ce duce la riscul actiunilor de tip cartel, traduse in cresterea artificiala a pretului, care, alaturi de ceilalti vectori, fac platina cel mai volatil metal pretios.
Cei interesati in construirea unui portofoliu bazat pe unul sau mai multe dintre metalele mentionate au cateva posibilitati. In primul rand fonduri inchise de investitii (Exchange Traded Funds - ETF), accesibile deocamdata doar prin intermediul unor platforme bursiere straine, deoarce BVB nu permite deocamdata investirea in astfel de instrumente.
O a doua modalitate este reprezentata de investitiile bursiere obisnuite directe sau prin fonduri mutuale. Actiunile minelor de metale pretioase sunt strans legate de pretul acestora. Daca pretul unui gram de metal pretios urca, vor urca, in cele mai multe cazuri, si actiunile companiilor.
A treia modalitate, piata futures si options este recomandata doar investitorilor care vor sa faca pariuri mari pe unul dintre metale. Marele potential de castig sau pierdere este asemanator cu cel al produselor derivate.
Lingourile, monedele sau bijuteriile pot fi o varianta de investire doar pentru cei care au unde sa le depoziteze. Cu siguranta, cei care se asteapta la ce e mai rau in economie fac o alegere buna cumparand efectiv metal. Insa, trebuie avut in vedere ca lingourile nu sunt foarte lichide, de aceea trebuie luat in considerare si orizontul de timp al investitiei.
Certificatele sunt o alta forma de investitie in metale pretioase, care ofera toate avantajele detinerii fizice minus grija transportului si a depozitarii. Totusi trebuie avut in vedere ca certificatele sunt doar hartii, iar in caz de dezastru nimeni nu va garanta pentru ele.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani