De unde ne imprumutam: FMI sau UE?
Data publicarii: 03-03-2009 | EconomieO delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi se afla la Washington pentru a negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un imprumut acordat Romaniei, potrivit unor surse citate de NewsIn.
"Viceguvernatorul Cristian Popa se afla astazi (luni, n.r) la Washington pentru a discuta cu FMI despre imprumutul acordat Romaniei. Din delegatie mai face parte si Bogdan Dragoi (secretarul de stat din Ministerul Finantelor, n.r.)", au precizat sursele.
Reprezentantii biroului FMI de la Bucuresti au refuzat sa comenteze informatia, insa au precizat ca "este nevoie de discretie in jurul acestui subiect".
Oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au confirmat vizita la Washington a viceguvernatorului Popa, dar nu au dorit sa comenteze scopul acesteia.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, dar si institutii precum Banca Mondiala sau BERD, "conditionate intre ele" si "pe mai multi ani".
Referitor la eventualul imprumut de la FMI, guvernatorul a subliniat ca acesta ar avea ca destinatie protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei.
"Imprumutul de la FMI nu se poate lua pur si simplu, deoarece ar fi vorba despre o infuzie de sume mari, poate fi vorba de 1-2-3 miliarde euro. Ca sa nu facem emisiune de moneda, sa avem apoi presiune pe inflatie, noi am lua valuta de la FMI si am schimba-o in contul nostru de la Washington, punand in loc leii corespondenti", a explicat Isarescu.
Seful bancii centrale a precizat ca un astfel de imprumut da "posibilitatea de a majora rezervele valutare fara emisiune monetara, care ar pune presiuni pe inflatie".
Boc despre posibile discutii cu FMI: Daca va fi ceva oficial, vom informa
Premierul Emil Boc a declarat luni ca Guvernul poarta discutii cu Comisia Europeana despre posibilitatea finantarii deficitului bugetar si ca, atunci cand va fi ceva "oficial" in legatura cu un demers similar cu FMI, va anunta.
"Daca va fi ceva oficial, veti fi informati. In acest moment avem discutii cu Comisia Europeana. Acestea sunt singurele discutii pe care le purtam, oficial, in momentul de fata. In sensul ca, asa cum si presedintele a fost ieri la Bruxelles, avem la nivelul Comisiei Europene discutii cu partenerii nostri cu privire la posibilitatile si modalitatile de finantare a deficitului", a spus Emil Boc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice