Bogatii Romaniei, fugariti de portarei
Data publicarii: 03-03-2009 | Finante-BanciNume sonore de oameni de afaceri s-au transferat, la sfarsitul anului trecut, direct pe lista marilor datornici de la Fisc, noteaza Cotidianul. Unii spun ca i-a lovit criza, altii dau vina pe Finante. In fruntea noilor datornici privati par sa stea fratii Micula, care "populeaza" lista datornicilor cu patru dintre companiile lor. Firmele fratilor Micula au invadat lista cu datornici la bugetul statului, pe 31 decembrie 2008, Finantele executandu-le silit pentru o suma ce depaseste 15,4 milioane de euro.
Cea mai mare datorie o au pe European Foods, de aproximativ 25 de milioane de lei (5,84 milioane de euro). Urmeaza Scandic Distilleries, cu datorii totale la stat de peste 21,58 milioane de lei (peste 5 milioane de euro). Apoi Transilvania General Import-Export, care se ocupa cu distribuirea produselor fabricate pe platformele Scandic Distilleries si European Food si care a acumulat datorii de 19,31 milioane de lei (peste 4,51 milioane de euro).
Lista firmelor patronate de fratii Micula prezente in lista datornicilor este incheiata de Rieni Drinks, care imbuteliaza ape minerale si bauturi racoritoare, cu o datorie la bugetul de stat de aproximativ un milion de lei. Toate sumele sunt in executare silita, mentioneaza Ministerul Finantelor. "Sunt niste intarzieri la firmele noastre, dar se va rezolva. O sa platim", ne-a declarat Ioan Micula, unul dintre actionarii firmelor.
Firmele fratilor Micula nu sunt singurele din domeniul alimentatiei care au acumulat datorii importante la stat. Una dintre firmele mari lovite de criza, in special de deprecierea leului, este producatorul de ulei Ultex, care a acumulat datorii de peste 20 de milioane de lei.
Firma apartine omului de afaceri Vasile Nitescu, care declara la inceputul acestei luni pentru "Ziarul Financiar" ca producatorul lucreaza in acest moment in pierdere deoarece pretul semintelor de floarea-soarelui a scazut de la 1.050 de lei pe tona la 750 de lei, iar un litru de ulei costa acum chiar si 4 lei in lanturile internationale de magazine, fata de 8 lei cat costa anul trecut.
Pe lista mai apar cele doua fabrici de vagoane ale omului de afaceri Cristian Burci, cu datorii insumate de 8,97 milioane de lei (peste doua milioane de euro). Actionarul majoritar de la Astra Vagoane Arad si Romvag Caracal spune ca principalul vinovat pentru datoriile sale la stat este chiar Ministerul Finantelor.
"Este regretabil felul in care procedeaza Ministerul Finantelor. Avem de incasat de la stat pentru perioada noiembrie-ianuarie 42 de milioane de lei, reprezentand rambursari de TVA, aferente exporturilor. Documentele de rambursare sunt semnate chiar de minister", spune Burci. Prin neincasarea banilor pierde 900.000 de euro, diferenta de curs valutar pe aceasta perioada, mai spune el. "Neplatindu-si datoriile, statul omoara exportatorii", spune patronul celor doua firme, care detin circa 1,6% din exporturile romanesti si au 10.000 de angajati.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani