Economia Italiei s-a comprimat cu 1% in 2008
Data publicarii: Astazi, 02-03-2009 | InternationalProdusul intern brut (PIB) al Italiei a scazut cu 1% in 2008 si deficitul public a fost de 2,7% din PIB, a anuntat institutul national de statistica din Italia, Istat, relateaza AFP.
Potrivit agentiei Ansa, aceasta este cea mai rapida comprimare a economiei din 1975. Comprimarea PIB-ului a fost cauzata de o scadere a exporturilor cu 3.7%, de reducerea investitiilor cu 3% si de o diminuare a consumului cu 0,5%, a explicat Istat in cadrul comunicatului.
Comprimarea economica a depasit estimarile guvernului, ce prevedea o scadere a PIB-ului cu 0,6%, potrivit celor mai recente estimari, publicate in februarie.
La mijlocul lunii februarie, la publicarea estimarilor de crestere economica pentru al patrulea trimestru, Istat a estimat ca economia Italiei s-a comprimat in 2008 cu 0,9%.
Italia a intrat in recesiune in al treilea trimestru din 2008.
Italienii se tem ca vor pierde afaceri in Romania, din cauza tensiunilor din Italia
Oamenii de afaceri italieni care isi desfasoara activitatea in Romania se tem ca tensiunile din Italia la adresa romanilor ar putea afecta relatiile economice dintre cele doua tari si iau in calcul pericolul pierderii unor importante oportunitati de afaceri in Romania.
"Romania se angajeaza sa lanseze un plan complex de dezvoltare a infrastructurii in toate sectoarele (transporturi, energie, telecomunicatii, agricultura) care, datorita si sumei de peste 23 de miliarde de euro, fonduri comunitare pentru urmatorii 5 ani, ofera o importanta oportunitate de investitii pe care intreprinderile italiene nu isi pot permite sa o piarda, cu atat mai mult intr-o faza de incertitudine profunda legata de criza economica globala. Noi, antreprenorii, cu cunostinte si experienta directa in ceea ce priveste dinamica interna a tarii, stim ca guvernul roman ia masuri pentru intarirea structurilor economice si sociale, publice si private si suntem convinsi ca exista toate conditiile pentru ca Romania sa accelereze procesul de reforme, de liberalizare a pietei, eficienta si bine reglementata", se arata intr-un comunicat al patronatului oamenilor de afaceri italieni - Unimpresa Romania.
Tensiunile din Italia au deja efecte la nivelul relatiilor de afaceri dintre romani si italieni, iar in acest sens este absolut necesara exercitarea unor presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, spun la randul lor reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania.
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere comunitatii italiene de afaceri din Romania si in mod deosebit a celei italiene, sa exercite presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, pentru normalizarea rapida si autentica a relatiilor intre romanii ce muncesc si traiesc cinstit in Italia si populatia acestei tari", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Reprezentantii Unimpresa au subliniat ca schimbul comercial intre cele doua tari a depasit in 2008 suma de 11,5 miliarde de euro. Italia si Romania reprezinta una pentru alta un partener de prim nivel.
La sfarsitul anului trecut figurau inregistrate in Romania 26.984 intreprinderi cu capital italian, in timp ce in Italia sunt inregistrate peste 23.500 intreprinderi romanesti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii