Romania a reiterat 2014 ca data tinta pentru adoptarea euro
Data publicarii: Astazi, 02-03-2009 | EconomieGuvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, in cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare, scrie Reuters.
Raportul, aprobat de guvern saptamana trecuta, precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012.
Criza mondiala a facut ca multe state din Uniunea Europeana (UE) sa fie mai nerabdatoare sa adopte moneda unica, utilizata in prezent de 16 state, datorita stabilitatii valutare pe care o ofera.
Saptamana trecuta, Ungaria a solicitat scurtarea perioadei ERM2, pentru a aduce mai rapid statele din Europa de Est in zona euro, cu scopul de a le proteja de criza, insa liderii UE au sustinut ca modificarea regulilor de aderare ar fi in prezent o greseala.
"Avand in vedere nevoia de a implementa reforme structurale aditionale care vor creste flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea statului de a face fata socurilor, o parere unanima este ca moneda nationala nu va putea intra in ERM-2 inainte de 2012", potrivit raportului de convergenta pentru 2008-2011.
Multi economisti vad Romania ca unul dintre cele mai vulnerabile state din UE din cauza vastului deficit de cont curent, care presupune ca multi investitori straini au parasit de mult pietele romanesti, ceea ce a dus la deprecieri record ale leului in fata monedei unice.
Raportul vede deficitul bugetar consolidat la putin sub 1% din produsul intern brut (PIB) in 2012, fata de 5% din PIB, in 2008.
Investitiile straine directe ar putea scadea la 4,7 miliarde euro in 2009, cu aproape jumatate mai putin fata de anul trecut.
Obiectivele tratatului Maastricht privind deficitele, cursurile de schimb si inflatia sunt principalele probleme ale statelor membre UE, aflate in trecut sub regim comunist, care vor sa intre in zona euro si care fac tot posibilul sa se alinieze standardelor Europei Occidentale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii