Nicolescu: Valoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea mediei profitabilitatii
Data publicarii: 02-03-2009 | Finante-BanciValoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea profitului mediu al operatorilor economici care raporteaza venituri, pe ramura de activitate, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.
"Cel mai corect mod de stabilire a impozitului forfetar este identificarea profitabilitatii medii pe ramura. Astfel se poate evita si supradimensionarea valorii impozitului forfetar", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrvit acestuia, impozitul forfetar reprezinta o suma sau un procent fix din profit. Aceste valori se stabilesc pe ramura de activitate sau pe subramuri.
In opinia lui Nicolescu, acesta masura este oportuna in conditiile in care foarte multe firme autohtone nu-si declara profitul, chiar daca acestea au inregistrat venituri. "In Romania sunt zeci de mii de societati care raporteaza profituri zero ani la rand. Daca aceste firme nu ar avea niciun profit in toata acesta perioada de timp, nu ar avea cum sa reziste pe piata", a adaugat presedintele CNIPMMR.
Patronii spun ca stabilirea impozitului forfetar este o masura care trebuie aplicata mai ales in sectorul serviciilor, "unde este dificil de stabilit volumul activitatii".
Introducerea impozitului pentru anumite activitati economice este o propunere a ministrului IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, iar masura va fi inclusa in noul proiect al Codului Fiscal.
AOAR: Impozitul forfetar ar fi o masura tardiva, de care statele europene incearca sa scape
Introducerea impozitului forfetar ar fi o masura tardiva, statele europene in care se aplica acest sistem, incercand, in conditiile crizei financiare, sa elimine aceasta metoda de impozitare, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
"In perioada boom-ului economic impozitarea forfetara ar fi fost o masura aplaudata, insa in perioada crizei financiare poate fi o initiativa care ar putea trage in jos domenii de activitate precum constructiile, unde cele mai multe firme inregistreaza pierderi", a subliniat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia acestuia, stabilierea unei sume fixe pe care operatorul economic ar trebui sa o platesca ar insemna sa plateasca acesti bani indiferent daca firma a inregistrat sau nu profit. "Din aceasta cauza, state precum Franta incearca din rasputeri sa elimine acest tip de impozit", a adaugat Pogonaru.
Presedintele AOAR a precizat ca, in momentul de fata, 35 - 37% din totalul firmelor romanesti sunt neprofitabile.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice