Nicolescu: Valoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea mediei profitabilitatii
Data publicarii: Astazi, 02-03-2009 | Finante-BanciValoarea impozitului forfetar ar trebui stabilita prin calcularea profitului mediu al operatorilor economici care raporteaza venituri, pe ramura de activitate, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.
"Cel mai corect mod de stabilire a impozitului forfetar este identificarea profitabilitatii medii pe ramura. Astfel se poate evita si supradimensionarea valorii impozitului forfetar", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrvit acestuia, impozitul forfetar reprezinta o suma sau un procent fix din profit. Aceste valori se stabilesc pe ramura de activitate sau pe subramuri.
In opinia lui Nicolescu, acesta masura este oportuna in conditiile in care foarte multe firme autohtone nu-si declara profitul, chiar daca acestea au inregistrat venituri. "In Romania sunt zeci de mii de societati care raporteaza profituri zero ani la rand. Daca aceste firme nu ar avea niciun profit in toata acesta perioada de timp, nu ar avea cum sa reziste pe piata", a adaugat presedintele CNIPMMR.
Patronii spun ca stabilirea impozitului forfetar este o masura care trebuie aplicata mai ales in sectorul serviciilor, "unde este dificil de stabilit volumul activitatii".
Introducerea impozitului pentru anumite activitati economice este o propunere a ministrului IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, iar masura va fi inclusa in noul proiect al Codului Fiscal.
AOAR: Impozitul forfetar ar fi o masura tardiva, de care statele europene incearca sa scape
Introducerea impozitului forfetar ar fi o masura tardiva, statele europene in care se aplica acest sistem, incercand, in conditiile crizei financiare, sa elimine aceasta metoda de impozitare, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
"In perioada boom-ului economic impozitarea forfetara ar fi fost o masura aplaudata, insa in perioada crizei financiare poate fi o initiativa care ar putea trage in jos domenii de activitate precum constructiile, unde cele mai multe firme inregistreaza pierderi", a subliniat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia acestuia, stabilierea unei sume fixe pe care operatorul economic ar trebui sa o platesca ar insemna sa plateasca acesti bani indiferent daca firma a inregistrat sau nu profit. "Din aceasta cauza, state precum Franta incearca din rasputeri sa elimine acest tip de impozit", a adaugat Pogonaru.
Presedintele AOAR a precizat ca, in momentul de fata, 35 - 37% din totalul firmelor romanesti sunt neprofitabile.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii