10.000 de romani, spionati la munca prin programe de monitorizare
Data publicarii: 28-02-2009 | HR/CariereManagerul poate monitoriza cand incepe angajatul activitatea, cat timp sta pe un document sau fisier de serviciu si cat pe unul personal, daca si cat timp se joaca sau discuta pe chat (fara sa stocheze si discutia in sine), dar si ce face in timpul orelor suplimentare si daca se justifica plata acestora.
Compania Amplusnet ofera patronilor un program care contorizeaza activitatile angajatilor in timpul programului de lucru, incepand de la documentele sau aplicatiile descarcate de pe Internet pana la cat timp petrec acestia pe chat sau pe site-uri de jocuri, noteaza Cotidianul. Aplicatia se numeste Cyclope, iar dezvoltatorii sai spun ca este folosita de 200 de firme din Romania pentru a monitoriza circa 10.000 de angajati.
"Cyclope Monitorizare-Angajati este o aplicatie care poate fi instalata pe orice computer care are un sistem Windows instalat. Programul permite managerului sa urmareasca activitatea pe departamente sau individual. Acesta inregistreaza activitatea de pe calculator si furnizeaza, pe baza datelor inregistrate, o serie de rapoarte, care pot fi urmarite intr-o interfata special conceputa.
Managerul poate monitoriza cand incepe angajatul activitatea, cat timp sta pe un document sau fisier de serviciu si cat pe unul personal, ce face in timpul orelor suplimentare si daca se justifica plata acestora", a spus pentru cotidianul.ro Dan Gurghian, business development manager Amplusnet.
Astfel, Cyclope ofera date referitoare la prezenta la munca, raportul aplicatiilor folosite, raport de productivitate a muncii, orele suplimentare si activitatea in acest timp, activitatea pe documente si fisiere, activitatea pe Internet, cea pe aplicatii de tip chat (fara a monitoriza continutul discutiilor), activitatea in aplicatii setate ca fiind interzise, alerte in cazul unor abuzuri si prezinta un raport de activitate agregat la nivel de companie (nume, timp activ/ inactiv, timp petrecut online si ore suplimentare).
Aplicatia ofera si topul celor mai activi angajati, cei inactivi, topul site-urilor vizitate si topul angajatilor care au petrecut cel mai mult timp online.
Raportul de productivitate permite administratorului de cont sa vizualizeze procentul de productivitate a muncii pe baza presetarilor introduse. Aditional, administratorul poate seta o serie de aplicatii interzise, precum si perioada de toleranta in utilizarea acestora de catre angajati.
Managerii pot defini un set de reguli cu privire la activitatea angajatilor si alerte aferente incalcarii lor.
"Un angajat are o aplicatie deschisa, sa spunem un document Excel si el lucreaza efectiv doua-trei rapoarte, apoi lasa aplicatia deschisa, dar fara a mai efectua nici o actiune in ea. Cyclope raporteaza ca angajatul este inactiv si aplicatia nu apare ca fiind folosita decat in intervalul in care angajatul a muncit efectiv in ea. Aplicatia este setata sa prelucreze date la fiecare trei minute, insa la instalare supraveghetorul poate modifica acest lucru", a completat Dan Gurghian.
In ceea ce priveste timpul petrecut pe chat, Cyclope prezinta si un astfel de raport. Programul ofera date precum timpul petrecut si cu cine a discutat angajatul (nickname), insa nu monitorizeaza si discutia in sine.
Totodata, statisticile care sunt urmarite pot fi diferite in functie de rangul detinut in companie: administratorul poate desemna ca un teamleader sa vada doar statisticile echipei sale, un manager poate urmari un intreg departament etc., in functie de organigrama si de decizia managerului superior.
"Un lucru foarte important la acest program este ca nu poate fi depistat sau pacalit si poate fi dezinstalat doar de persoana care a facut instalarea", spune Dan Gurghian.
In ceea ce priveste pretul soft-ului, licenta se ofera in functie de numarul de unitati monitorizate, iar costul unei singure licente (pe statie monitorizata) este de 50 de euro. Pretul scade in functie de numarul de statii monitorizate si poate ajunge pana la 25 de euro/statie.
Cyclope monitorizeaza aproximativ 10.000 de angajati din 200 de firme in tara si 50.000 din strainatate, iar in ceea ce priveste domeniul de activitate al companiilor, acestea activeaza in domenii precum IT, farmaceutic, bancar, dar si in productie si distributie. Cea mai mare comanda inregistrata de Amplusnet pentru acest tip de program in tara vine din partea unui grup de companii care au cerut monitorizarea a 3.000 de angajati, iar pe plan international, cifra ajunge la 10.000 de utilizatori.
Pe piata locala mai exista si compania SpectorSoft, ale caror programe de supraveghere a angajatilor sunt folosite de peste 50.000 de companii si de peste 400.000 de utilizatori casnici. Acestea sunt utilizate "pentru a combate folosirea abuziva a internetului in cadrul companiei sau acasa", spune compania.
Potrivit unor statistici publicate pe site-ul firmei distribuitoare , folosirea internetului in scopuri care nu au legatura cu activitatea desfasurata duce la o scadere a productivitatii muncii cu 40% la nivelul unui an.
58% din spionajul industrial este facut cu ajutorul fostilor sau actualilor salariati si 70% din traficul de internet legat de pornografie se desfasoara intre orele 09:00 - 17:00, sunt alte doua comcluzii ale studiului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani