Aproape 8% din creditele neperformante ale Erste sunt pe piata romaneasca
Data publicarii: 27-02-2009 | Finante-BanciCreditele neperformate de pe piata romaneasca reprezentau la finalul anului trecut 7,9% din portofoliul de imprumuturi neperformante al grupului financiar austriac Erste, insa oficialii grupului subliniaza ca pierderile efective vor fi mult mai mici decat valoarea acestor credite.
Din volumul total de credite neperformante ale Erste, de 6,4 miliarde euro la finalul lui 2008, cea mai mare parte (41,4%) proveneau din banca de economii din Austria, in timp ce Erste Bank Austria contribuia cu aproape o cincime (19,6%), potrivit datelor prezentate vineri de Erste, la o conferinta de presa la Viena.
Pe locul al treilea se situau afacerile din Cehia, unde Erste detine Ceska Sporitelna, creditele neperformate de pe aceasta piata reprezentand 8,5% din total.
Romania - unde Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romana (BCR), cea mai mare banca dupa active - se situeaza pe locul al patrulea dupa ponderea creditelor neperformante din portofoliul grupului, urmata de Slovacia, Ungaria si Croatia, cu ponderi mai mici.
Dupa rata creditelor neperformante in cadrul grupului, afacerile din Romania ale Erste se situeaza pe locul al doilea in cadrul grupului. Rata creditelor neperformante a ajuns la sfarsitul anului trecut la 3,2% din totalul imprumuturilor acordate de Erste in Romania, in timp ce rata din Austria era de 4,3%. In Ungaria, Slovacia si Cehia, rata creditelor neperformante era mai mica, de 2,3%, 2,2%, respectiv 1,9%. La nivel de grup, rata creditelor neperformante a crescut de la 2,2% in decembrie 2007 la 2,9% la finalul lui 2008.
"Vrem sa subliniem ca nu toate aceste credite neperformante inseamna pierderi", a spus Bernhard Spalt, chief risk officer (CRO) al Erste Bank.
El a explicat ca, din creditele acordate pe piata romaneasca, de circa 11 miliarde euro, 50% sunt de retail, 50% pe segmentul corporate, iar din imprumuturile de retail circa jumatate din credite sunt in euro si jumatate in lei. Creditele in lei nu sunt securizate, spre deosebire de cele in euro, care beneficiaza de o astfel de acoperire.
Pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice in tarile in care opereaza Erste Bank, costul riscului a crescut de peste doua ori anul trecut, de la 455 milioane euro in 2007 la 1,071 miliarde euro. Din aceasta valoare, 11,3% erau costuri legate de piata romaneasca.
Pentru Erste, deteriorarea conditiilor macroeconomice a presupus majorarea provizioanelor.
Seful Erste spune ca BCR va continua sa isi extinda reteaua bancara
Banca Comerciala Romana (BCR), subsidiara din Romania a Erste Bank, va continua sa isi extinda reteaua, a spus vineri directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl.
El a explicat ca subsidiara din Cehia a Erste, Ceska Sporitelna, are o retea mai mare decat cea a BCR, in conditiile in care opereaza pe o piata de doua ori mai mica decat cea din Romania.
"A venit vremea sa se investeasca in directiile potrivite", a subliniat Treichl, referindu-se la afacerile de retail, despre care a spus ca sunt mai rezistente in conditii macroeconomice negative.
BCR si Ceska Sporitelna au, in plus, cote de piata similare, a adaugat seful Erste.
BCR are o retea de 642 de unitati de retail si 50 de centre de afaceri corporate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani