Aproape 8% din creditele neperformante ale Erste sunt pe piata romaneasca
Data publicarii: 27-02-2009 | Finante-BanciCreditele neperformate de pe piata romaneasca reprezentau la finalul anului trecut 7,9% din portofoliul de imprumuturi neperformante al grupului financiar austriac Erste, insa oficialii grupului subliniaza ca pierderile efective vor fi mult mai mici decat valoarea acestor credite.
Din volumul total de credite neperformante ale Erste, de 6,4 miliarde euro la finalul lui 2008, cea mai mare parte (41,4%) proveneau din banca de economii din Austria, in timp ce Erste Bank Austria contribuia cu aproape o cincime (19,6%), potrivit datelor prezentate vineri de Erste, la o conferinta de presa la Viena.
Pe locul al treilea se situau afacerile din Cehia, unde Erste detine Ceska Sporitelna, creditele neperformate de pe aceasta piata reprezentand 8,5% din total.
Romania - unde Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romana (BCR), cea mai mare banca dupa active - se situeaza pe locul al patrulea dupa ponderea creditelor neperformante din portofoliul grupului, urmata de Slovacia, Ungaria si Croatia, cu ponderi mai mici.
Dupa rata creditelor neperformante in cadrul grupului, afacerile din Romania ale Erste se situeaza pe locul al doilea in cadrul grupului. Rata creditelor neperformante a ajuns la sfarsitul anului trecut la 3,2% din totalul imprumuturilor acordate de Erste in Romania, in timp ce rata din Austria era de 4,3%. In Ungaria, Slovacia si Cehia, rata creditelor neperformante era mai mica, de 2,3%, 2,2%, respectiv 1,9%. La nivel de grup, rata creditelor neperformante a crescut de la 2,2% in decembrie 2007 la 2,9% la finalul lui 2008.
"Vrem sa subliniem ca nu toate aceste credite neperformante inseamna pierderi", a spus Bernhard Spalt, chief risk officer (CRO) al Erste Bank.
El a explicat ca, din creditele acordate pe piata romaneasca, de circa 11 miliarde euro, 50% sunt de retail, 50% pe segmentul corporate, iar din imprumuturile de retail circa jumatate din credite sunt in euro si jumatate in lei. Creditele in lei nu sunt securizate, spre deosebire de cele in euro, care beneficiaza de o astfel de acoperire.
Pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice in tarile in care opereaza Erste Bank, costul riscului a crescut de peste doua ori anul trecut, de la 455 milioane euro in 2007 la 1,071 miliarde euro. Din aceasta valoare, 11,3% erau costuri legate de piata romaneasca.
Pentru Erste, deteriorarea conditiilor macroeconomice a presupus majorarea provizioanelor.
Seful Erste spune ca BCR va continua sa isi extinda reteaua bancara
Banca Comerciala Romana (BCR), subsidiara din Romania a Erste Bank, va continua sa isi extinda reteaua, a spus vineri directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl.
El a explicat ca subsidiara din Cehia a Erste, Ceska Sporitelna, are o retea mai mare decat cea a BCR, in conditiile in care opereaza pe o piata de doua ori mai mica decat cea din Romania.
"A venit vremea sa se investeasca in directiile potrivite", a subliniat Treichl, referindu-se la afacerile de retail, despre care a spus ca sunt mai rezistente in conditii macroeconomice negative.
BCR si Ceska Sporitelna au, in plus, cote de piata similare, a adaugat seful Erste.
BCR are o retea de 642 de unitati de retail si 50 de centre de afaceri corporate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile