Bancherii: Creditarea ipotecara va reporni peste cel mult un an
Data publicarii: 27-02-2009 | Finante-BanciRomanii care vor sa isi cumpere o casa pe credit dar nu pot se vor putea bucura din nou de acest tip de imprumuturi peste maximum un an, asigura Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Acest lucru ar putea avea loc numai daca dobanzile la acest tip de imprumut vor scadea de la circa 12% in acest moment (fata de 7-8% cat erau inainte de criza) sau daca salariile romanilor vor creste foarte mult anul acesta. Cum cresterea salariala iese din discutie, este de asteptat ca bancile sa reduca dobanzile iar cele care prefera sa nu dea astfel de credite pentru a ramane cu lichiditati cat mai mari sa accepte din nou dosarele de credit ale clientilor, pe fondul scaderii sentimentului de neincredere de pe piata bancara si a ieftinirii surselor externe de finantare.
"Aceasta este o perioada de tranzitie in evolutia creditului imobiliar in Romania deoarece exista inca oportunitati mari si cerere mare pentru credite pentru locuinte. Vremea speculatiilor imobiliare a trecut (...), iar intr-o perioada relativ scurta, de maximum un an, estimez o revigorare a creditului in domeniul imobiliar", a declarat Ghetea, prezent la un seminar pe teme imobiliare. El a precizat ca stoparea creditarii ipotecare nu este o caracteristica a intregului sistem bancar, fiind banci care dau in continuare astfel de imprumuturi, unele care au redus ritmul si altele care nu dau deloc.
Relansarea creditului ipotecar va aduce din nou scumpiri
Daca bancile vor reincepe procesul de creditare ipotecara, cererea de imobile va creste, in special cand vine vorba despre locuinte. Renuntarea de catre unele banci la avansul pentru creditul ipotecar acum circa doi ani a dus la cresterea sensibila a cererilor si, respectiv, a incurajat proprietarii sa ceara preturi din ce in ce mai mari. S-ar putea repeta acelasi scenariu? Expertii spun ca nu. Nu cu acelasi ritm foarte mare de scumpiri, cel putin.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani