Proiectul Dambovita Center va fi gata in 2015
Data publicarii: 27-02-2009 | AfaceriPrimele cladiri ale proiectului Dambovita Center din Capitala ar putea fi date in folosinta in 2011-2012, iar intregul ansamblu, in 2015, a declarat, joi, in cadrul dezbaterii publice privind acest proiect, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii, Ioan Andreica.
Potrivit unor surse municipale, proiectul va fi aprobat de indata ce va ajunge pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Dezbaterea publica de joi nu a adus prea multe argumente in favoarea proiectului, desi acesta a fost sustinut de secretarul de stat Ioan Andreica, de arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, si de firme de PR care au invitat la dezbatere numerosi participanti.
Astfel, in afara datelor despre posibilele termene de finalizare, secretarul de stat Ioan Andreica a reusit doar sa faca un istoric al proiectului. Arhitectul-sef Gheorghe Patrascu i-a numit pe reprezentantii ONG-urilor care nu sunt de acord cu proiectul ca fiind contestatari de profesie, iar la sfarsitul interventiei sale i-a trimis sa culeaga PET-uri de pe strada.
In favoarea proiectului au luat cuvatul si oameni adusi de firmele de PR, care au aratat ca vor un nou mall unde sa vizioneze filme si sa mearga la cumparaturi.
Pe de alta parte, reprezentantii ONG-urilor si arhitectii au venit la dezbatere cu vechile argumente impotriva proiectului Dambovita Center. Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) considera ca, in zona de constructie a proiectului, terenul este dificil, cu mare umiditate, iar constructiile vor perturba panza freatica. Teoretic, acest lucru va duce, printre altele, la inundarea subsolurilor din zona. In plus, constructiile vor diminua semnificativ fasia verde de langa Dambovita, fasie prevazuta in Planul Urbanistic General.
Proiectul va aduce si probleme mari legate de traficul in zona, mai cred arhitectii bucuresteni. Astfel, raportat la cladirile existente, numarul de parcari preconizat (4.500) este de trei ori mai mic decat cel necesar. De asemenea, arhitectii sunt de parere ca si circulatia pietonala se va desfasura cu dificultate.
Potrivit arhitectilor, volumul construit conform formei actuale a proiectului este foarte mare, cu diferente mari fata de zonele din vecinatate, dar si fata de "media" actuala a Capitalei. Arhitectii mai critica aglomeratia de volume confuze, amplasate intamplator, si de imitatii derizorii ale unor obiecte, cum ar fi roata si fantana dansatoare, preluate din parcurile de distractii.
Asociatiile neguvernamentale sustin, printre altele, ca realizarea proiectului va paraliza traficul dintr-o zona deja puternic afectata, complexul atragand zilnic 20-30.000 de autoturisme. Proiectul este considerat ilegal deoarece contravine legislatiei privind protectia mediului, este incomplet si nu are toate avizele necesare.
Proiectul Complexului Dambovita Center prevede realizarea unor spatii comerciale cu suprafata desfasurata de 16 hectare si a unui complex de afaceri, hotelier si rezidential cu suprafata desfasurata de 24 hectare.
PUZ-ul privind zona Dambovita Center se afla in faza de dezbatere publica. Conform acestui plan, cea mai inalta cladire din Bucuresti si din Romania, cu 34 de etaje si 155 metri inaltime, ar urma sa apara pe malul Dambovitei. Tot acolo vor fi construite alte doua turnuri, cu 26 si, respectiv, 30 etaje. Proiectul are aprobarea comisiei de urbanism a Capitalei, ai carei membri au fost numiti de primarul general Sorin Oprescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile