Formula care a ruinat Wall Street-ul
Data publicarii: 26-02-2009 | BursaCu un an si jumatate in urma, David X. Li avea suficiente motive sa spere ca intr-o zi va castiga Premiul Nobel. Exemplele nenumaratilor economisti, multi dintre ei activi consultanti pe uriasa piata din Wall Street, care primisera anterior cea mai inalta distinctie stiintifica, il incurajau sa vada nominalizarea lui doar ca pe o chestiune de timp. Munca lui de masurare a riscului avea un impact mai mare si mai rapid decat orice alta descoperire financiara de pana atunci.
Astazi, in mijlocul unui Wall Steet pustiit de o criza comparabila ca magnitudine doar cu Marea Depresiune din anii '30, si a naucirii generale a politicienilor, bancherilor, reglementatorilor si investitorilor, Li ar trebui sa fie recunoscator ca inca mai are un loc de munca in finante.
Magician al matematicii, Li a determinat corelatii intre evenimentele disparate si a condensat intreg peisajul financiar intr-o formula matematica simpla, devenita in scurt timp omniprezenta in marile corporatii de pe Wall Street.
Pentru cinci ani, formula lui Li, bazata pe modelul cupolei gaussiene, parea o realizare stiintifica situata in afara oricarui dubiu, o piesa fina de tehnologie financiara
care deschidea posibilitatea modelarii riscurilor intr-un mod mai simplu si mai clar decat inainte. Cu ajutorul ei, traderii au vandut volume impresionante de actiuni si alte instrumente financiare aparute peste noapte, extinzand piata financiara pana la dimensiuni inimaginabile.
Metoda lui a fost universal adoptata, fiind prezenta nu doar in computerele de pe Wall Street, ci si in cele ale marilor agentii de rating financiar sau ale reglementatorilor pietei. A devenit atat de apreciata, incat atentionarile asupra vulnerabilitatii ei au fost unanim ignorate.
Magia a tinut pana la sfarsitul lui 2007, cand au inceput sa apara primele esecuri. Piata financiara a dezvoltat comportamente pe care formula miraculoasa a lui Li nu reusea sa le explice. In 2008, 'crapaturile' au devenit adevarate canioane in care au disparut cu viteza uluitoare trilioane de dolari si zeci de banci, fonduri de investitii, companii de asigurari.
, formula pe care nimeni nu o intelegea dar pe care toti o foloseau, nu-i va aduce niciodata un premiu Nobel inventatorului sau. Sau, cel putin, nu atata vreme cat distinctia va fi acordata pentru realizari economice si nu prentru ingenunchierea unui intreg sistem.George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani