Formula care a ruinat Wall Street-ul
Data publicarii: 26-02-2009 | BursaCu un an si jumatate in urma, David X. Li avea suficiente motive sa spere ca intr-o zi va castiga Premiul Nobel. Exemplele nenumaratilor economisti, multi dintre ei activi consultanti pe uriasa piata din Wall Street, care primisera anterior cea mai inalta distinctie stiintifica, il incurajau sa vada nominalizarea lui doar ca pe o chestiune de timp. Munca lui de masurare a riscului avea un impact mai mare si mai rapid decat orice alta descoperire financiara de pana atunci.
Astazi, in mijlocul unui Wall Steet pustiit de o criza comparabila ca magnitudine doar cu Marea Depresiune din anii '30, si a naucirii generale a politicienilor, bancherilor, reglementatorilor si investitorilor, Li ar trebui sa fie recunoscator ca inca mai are un loc de munca in finante.
Magician al matematicii, Li a determinat corelatii intre evenimentele disparate si a condensat intreg peisajul financiar intr-o formula matematica simpla, devenita in scurt timp omniprezenta in marile corporatii de pe Wall Street.
Pentru cinci ani, formula lui Li, bazata pe modelul cupolei gaussiene, parea o realizare stiintifica situata in afara oricarui dubiu, o piesa fina de tehnologie financiara
care deschidea posibilitatea modelarii riscurilor intr-un mod mai simplu si mai clar decat inainte. Cu ajutorul ei, traderii au vandut volume impresionante de actiuni si alte instrumente financiare aparute peste noapte, extinzand piata financiara pana la dimensiuni inimaginabile.
Metoda lui a fost universal adoptata, fiind prezenta nu doar in computerele de pe Wall Street, ci si in cele ale marilor agentii de rating financiar sau ale reglementatorilor pietei. A devenit atat de apreciata, incat atentionarile asupra vulnerabilitatii ei au fost unanim ignorate.
Magia a tinut pana la sfarsitul lui 2007, cand au inceput sa apara primele esecuri. Piata financiara a dezvoltat comportamente pe care formula miraculoasa a lui Li nu reusea sa le explice. In 2008, 'crapaturile' au devenit adevarate canioane in care au disparut cu viteza uluitoare trilioane de dolari si zeci de banci, fonduri de investitii, companii de asigurari.

George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile