Guvernul amana aplicarea legii privind retinerea datelor electronice
Data publicarii: 25-02-2009 | EconomieGuvernul a adoptat miercuri un memorandum de amanare a aplicarii prevederilor Legii 298/2008 privind retinerea datelor din retelele de comunicare electronica, pana pe 31 decembrie 2009, a anuntat, printr-un comunicat, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Guvernul intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta astfel incat legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii sa fie amanata pana pe 31 decembrie 2009.
Masura vine ca urmare a obiectiilor venite dinspre autoritati si operatorii vizati de lege, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale(MCSI).
"Prin intrarea in vigoare a acestei legi, activitatea de urmarire penala este mult ingreunata si in unele cazuri chiar blocata. In plus, nu toti furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice sunt pregatiti conform prevederilor legale pentru a respecta confidentialitatea datelor solicitate si nici nu pot asigura intr-un mod unitar gestionarea procesului de retinere si prelucrare a datelor", a precizat, intr-un comunicat de presa, MCSI.
MCSI a mentionat ca intentioneaza sa elaboreze un plan operational, astfel incat sa fie asigurate toate premisele aplicarii Directivei Europene 2006/24/CE, in baza careia a fost creata legea 298/2008, si care sa nu aiba efecte negative asupra activitatilor desfasurate la nivelul institutiilor publice cu competente in domeniu, operatorilor economici si opiniei publice.
Astfel, ministerul va colabora cu autoritatile si operatorii interesati si, totodata, va desfasura campanii de informare a opiniei publice cu privire la prevederile legii de retinere a datelor si consecintele implementarii acesteia.
Legea 298/2008, care a intrat in vigoare in 21 ianuarie 2009, stabilea obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine timp de 6 luni anumite date generate sau prelucrate. Informatiile colectate puteau fi puse la dispozitia autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, aplicandu-se doar datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.
Mai multe organizatii neguvernamentale, printre care si Asociatia ProDemocratia, APADOR-CH si Centrul de Resurse Juridice au solicitat Avocatului Poporului, printr-o scrisoare din 5 februarie 2009, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, adusa de Legea 298/2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani