Proiectele de arhitectura se ieftinesc, din cauza crizei imobiliare
Data publicarii: 25-02-2009 | AfaceriCostul proiectelor de arhitectura va scadea in viitorul apropiat, ca urmare a diminuarii drastice a numarului proiectelor imobiliare, insa ieftinirea planurilor arhitecturale va avea consecinte la nivelul calitatii, a declarat vicepresedintele OAR, Serban Tiganas.
"Arhitectii vor scadea preturile, unii poate chiar dramatic. Nu putem aprecia un nivel al ieftinirilor, dar cu siguranta toti arhitectii vor fi nevoiti sa scada preturile. Problema este ca diminuarea preturilor proiectelor se va face cu consecinte in calitate. Calitatea a fost afectata in timpul "boom"-ului imobiliar de lacomia de a luat cat mai mult de lucru, insa acum va fi afectata de disperarea de a nu avea de lucru", a precizat vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
De asemenea, acesta spune ca tot ca efect al crizei economice, care a blocat evolutia pietei imobiliare, se va intensifica activitatea in piata proiectelor publice, directie pentru care in perioada anterioara nu se obtineau oferte de la arhitecti. "Statul si administratia sunt vazute in randul tagmei ca cei mai prosti clienti in sensul ca au marje mici de negociere a clauzelor proiectelor, platesc putin si tarziu. Ca sa lucrezi cu statul trebuie sa iti finantezi din resurse proprii munca pana la fazele avansate in care poti ajunge la plati", a spus reprezentantul Ordinului.
Mai mult de atat, arhitectii romani se plang ca din cauza regresului inregistrat in industria constructiilor multe contracte finalizate nu au fost onorate de catre clienti. "Prezenta crizei economice s-a resimtit imediat in randul arhitectilor. Clientii nu au mai avut bani sa plateasca proiectele contractate", a declarat la randul sau presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturza.
In opinia arhitectilor, o solutie imediata pentru diminuarea efectului crizei asupra sectorului de profil ar fi atragerea de catre autoritati a banilor pentru proiecte publice, precum si reconsiderarea legislatiei specifice achizitiilor publice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani