Vicii mai multe si mai noi
Data publicarii: 25-02-2009 | LifestyleSub presiunea modei si a tehnologiei, oamenii capata noi obiceiuri la care nu pot renunta. Viata moderna, in care transformarile sunt la ordinea zilei, a adus cu sine adaptarea viciilor, dar si inmultirea lor.
Daca pana nu demult in categoria viciilor tronau cafeaua, tigarile, alcoolul si drogurile, acum alte patimi isi cer drepturile. Lumea este in continua transformare, iar viciile se adapteaza.
"Din punct de vedere psihologic, viciile reprezinta starile de dependenta fata de anumite substante sau anumite activitati", a explicat, pentru "Adevarul", psihologul Stefania D. Nita. In lumea nebuna in care traim, fiecare incearca sa-si gaseasca un refugiu, un obicei sau un produs care sa-i faca placere.
"Viciul se instaleaza pe un teren sensibil, care, de cele mai multe ori, corespunde cu un eveniment neplacut din viata respectivei persoane. Dar exista si alte cauze, in special in ceea ce-i priveste pe tineri. Din cauza modei, a plictiselii, a teribilismului sau pur si simplu din cauza modelelor pe care le au in familie sau in societate, acestia ajung sa aiba o serie de vicii", a afirmat, la randul sau, psihologul Elisabeta Ilie.
Specialistii sunt de parere ca este normal ca pe masura ce tehnologia evolueaza si stilul de viata al oamenilor sa se schimbe, sa apara noi dependente.
Tehnologia, patima lumii moderne
Este la moda sa fii in pas cu tehnologia, este strigator la cer sa nu stii sa folosesti internetul, sa nu fii la curent cu ultimele noutati aparute sau sa nu stii care sunt jocurile online care fac furori si care sunt tehnicile pentru a castiga aceste batalii.
Uneori, aceasta moda risca sa se transforme in viciu. Pornind de la fascinatia pentru tehnologie, in ultimii ani a aparut o adevarata cursa a inarmarii cu telefoane mobile cat mai sofisticate, care sa ofere cat mai multe facilitati. Viata multora se gaseste in memoria celularului - agenda, lista de activitati care trebuie desfasurate intr-o anumita perioada de timp, accesul la internet, la sursele de informare.
Multi nu concep viata fara un telefon mobil sofisticat si fac eforturi financiare pentru a avea mereu un astfel de aparat de ultima generatie. La fel se intampla si cu amatorii de jocuri pe calculator, utilizatorii de retele de socializare virtuale sau pasionatii de internet.
China este prima tara din lume care a catalogat dependenta de internet drept o afectiune clinica, ca urmare a numarului crescut de utilizatori care petrec ore in sir navigand in spatiul virtual. Potrivit definitiei, simptomele includ dorinta de a sta permanent on-line, probleme fizice sau mentale, irascibilitate sau dificultati de concentrare.
Televiziunea si showbizul fac victime
Televizorul a fost mereu un mijloc de divertisment la indemana. Si mai ales foarte ieftin. Numai ca pe masura ce o persoana incepe sa-si petreaca tot mai multe ore in fata televizorului, obiceiul incepe sa se transforme intr-un viciu. Dependenta de televizor este o afectiune caracterizata de faptul ca subiectul simte nevoia sa urmareasca programele difuzate - fie un serial de televiziune preferat, fie o emisiune pe care persoanele in cauza nu concep sa o rateze.
Relatarile despre vedete, despre vietilor lor, stirile omniprezente in media privind evenimentele mondene fascineaza multe persoane, care nu numai ca ajung sa se hraneasca zilnic cu astfel de informatii, dar incep sa imite personajele lor favorite. Si cum cel mai usor este sa le copieze stilul de a se imbraca, machia si coafa, multe doamne cad victime unei goane nebune dupa produse cosmetice, haine si accesorii.
De la metode de relaxare la dependenta
Mania cumparaturilor sau oniomania este unul dintre viciile moderne, sustin psihologii. Raspandirea acestui obicei a fost determinata de faptul ca multi au gasit in aceasta activitate o metoda de relaxare. Odata sacosa plina de lucrusoare noi, starea de spirit a cumparatorului se schimba in bine. Conform unui studiu realizat in 2001 de sociologii europeni, 33% din cumparatori au recunoscut ca simt "un inalt nivel de dependenta fata achizitionarea de produse, in fapt, nefolositoare".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani