Firmele continua sa trimita acasa angajatii
Data publicarii: 24-02-2009 | HR/CarierePeste 60% dintre companiile private din Romania vor face disponibilizari in 2009, pentru a reduce costurile, iar aproape 75% au scazut deja bugetele de salarii previzionate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de firma americana de cercetare Hewitt Associates.
Reducerea bugetelor se bazeaza pe impactul asteptat al scaderii economice asupra companiei, anticipat de 71% dintre respondenti, si pe diminuarea cheltuielilor la nivel general - 87,1%, se arata in studiul Hewitt, companie reprezentata in Romania de firma Monday Insight Consulting, informeaza Mediafax.
Companiile aleg, pentru a reduce cheltuielile, sa faca disponibilizari, 63% dintre cei chestionati recunoscand ca vor reduce numarul angajatilor.
Alta metoda folosita de firme este reducerea platilor variabile, fiind aleasa de 47% din respondenti. De asemenea, 29% dintre companii vor promova mai putini angajati, 25% vor reduce bonusurile pentru personalul executiv, iar 4% vor taia din bugetul salariilor de baza ale managerilor.
In acelasi timp, companiile din regiune vor avea cresteri salariale mai mici, comparativ cu valorile planificate initial, mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria.
Salariile cresc in functie de sector
In Romania, salariile vor creste cu 5%-7%, in functie de industrie, aproape jumatate din valoarea estimata anul trecut, respectiv 10%-15%. Astfel, in industriile cele mai afectate de recesiune, cum este cazul metalurgiei, vor fi cele mai mici cresteri, in timp ce in sectoarele "lovite", deocamdata, mai putin de criza economica, cum este FMCG, salariile vor fi majorate cu un procent echivalent cu rata inflatiei. Cresteri semnificative ale veniturilor vor fi inregistrate in industriile considerate strategice, ca de exemplu sectorul energetic si cel al utilitatilor.
In ceea ce priveste bonusurile, 50% dintre organizatii vor sa scada cu peste 10% platile variabile, bazate pe performanta. "Deoarece bonusurile sunt deseori legate de performanta companiei, in viitor acest criteriu va prima in importanta fata de alte criterii, precum rezultatele personale sau ale echipei, cu atat mai mult cu cat companiile sunt orientate catre reducerea cheltuielilor", se mai arata in studiu.
In acelasi timp, 73% din companii au ales sa ofere, pentru motivarea si retentia angajatilor cu performante, oportunitati de invatare si dezvoltare profesionala. Pe langa deciziile care au in vedere sectorul de resurse umane, aproape 70% dintre participantii la studiu au precizat ca vor sa faca schimbari la nivel organizational, iar 22,6% pe linia de business.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice