Subventia la casele pentru tineri s-a blocat in hartii

Data publicarii: 24-02-2009 | Diverse

Tariceanu a dat o lege prin care a marit subventia acordata tinerilor care-si fac casa prin credit ipotecar. Legea n-are insa nici acum norme, iar subventiile sunt blocate la nivelul primariilor.

Modificarile aduse la finele anului trecut de guvernul Tariceanu legislatiei privitoare la dezvoltarea construirii de locuinte mai mult incurca decat ajuta solicitantii de subventii. In decembrie, fostul guvern a adoptat o ordonanta de urgenta in care se stabilea ca ponderea subventiei acordate de stat persoanelor cu varsta mai mica de 35 de ani care isi realizeaza in premiera o locuinta prin credit ipotecar creste de la 20 la 30% din valoarea locuintei.

Corespunzator, valoarea maxima admisa de stat spre decontare a crescut si ea, prin adoptarea acestei reglementari (OUG 215/2008), de la 10.000 de euro la 15.000. In practica, noua lege nu functioneaza deoarece primariile asteapta normele metodologice de aplicare a acestei ordonante.

Vechile prevederi legislative care aveau norme de aplicare, anume Legea 12/2007 si OUG 51/2006, nu functioneaza, caci noua legislatie le-a modificat. Angajatii primariilor nu stiu de care legi sa asculte si sfatuiesc solicitantii de subventii sa mai astepte, in speranta ca Guvernul va emite norme si pentru noua prevedere.

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ioan Andreica, afirma ca noua prevedere nu are nevoie de norme, ca urmare fiind putin probabil ca acestea sa fie emise. "Din cate stiu, OUG 215 nu prevede ca vor fi elaborate noi norme metodologice. Atat timp cat structura ordonantei este aceeasi si cat timp s-au schimbat doar niste cifre, normele nu sunt necesare. Procedura a ramas aceeasi", spune secretarul de stat. In plus, Andreica adauga ca primariile au obligatia doar sa primeasca si sa centralizeze cererile, care sunt apoi trimise ministerului, singurul in masura sa decida valoarea subventiei. Un alt argument al secretarului de stat este ca puterea unei ordonante este superioara celei a unui act normativ de promovare a normelor, prima fiind elaborata de Guvern, celalalt printr-un ordin de ministru. "Legea bate norma", explica Andreica. Problema este ca noua prevedere se bate in cap cu vechile norme, singurele care dau indicatii clare.

Astfel, potrivit noii prevederi legislative, schimbul valutar leu-euro aferent decontarilor dintre solicitant, primarie si banca creditoare este cel de la data semnarii contractului de construire, in timp ce vechile prevederi luau ca referinta data semnarii contractului de credit ipotecar. De aici o gramada de neajunsuri. Pentru dosarele care au fost aprobate pana acum, dar la care subventia nu a fost inca acordata, functionarii ar trebui sa lucreze cu doua rate de schimb. Una se aplica indicelui initial de 20%, cealalta diferentei de 10%.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: