Cum sa devii rob la banca pe 30-37 de ani
Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-BanciDupa devalorizarea masiva a leului fata de euro in ultimele luni, foarte multi datornici la banci au ajuns in incapacitate de plata. Gratie expansiunii economice, a salariilor in crestere si ofertelor bancare ademenitoare din prima jumatate a anului trecut, multi au apelat la credite pentru a-si vedea mai repede implinit visul de a avea o casa, o masina sau cine stie ce lucru scump, noteaza Gardianul. Anul acesta insa, ratele multora au ajuns sa depaseasca salariul lunar. Colac peste pupaza, viitorul suna funebru pentru cei care s-au imprumutat anul trecut, intrucat expira curand perioada in care au primit de la banca "bonusul" constand in dobanda fixa. In curand, creditul lor va avea dobanda variabila, iar rata se va majora semnificativ. Va prezentam cateva cazuri reale ale unor oameni care si-au luat credite, iar acum sunt in pragul disperarii.
Mariana Dinculescu, asistent manager la o companie din Bucuresti, castiga 7.000 de lei pe luna, din salariu si alte venituri. "In mod normal, criza nu m-ar fi afectat foarte mult, dar anul trecut mi-am facut un credit pentru casa. In octombrie, cand am inceput sa platesc rata, imi ramaneau 2.000 de lei pentru cheltuieli. In prezent, nu-mi ramane nimic, ba raman restanta la ceva cu 500 de lei. In speta, toate cheltuielile, la care se adauga cele patru rate pe care le am, plus un card de credit, ajung la 7.500 de lei", ne-a spus Mariana Dinculescu. Ea ne-a explicat ca rata pentru apartamentul cu doua camere din zona Baneasa, pe care si l-a cumparat, este de 730 de franci elvetieni. "Peste 37 de ani, apartamentul o sa fie al meu. Avansul l-am obtinut printr-un alt credit, de nevoi personale, pentru care platesc, timp de 10 ani, 289 de franci", explica Dinculescu. "Cel mai tare ma omora cardul de credit, de pe care am cheltuit 100 de milioane pentru amenajarea casei. Teoretic, platesc lunar 3% din valoarea cardului, numai ca o luna limita minima este 500 lei, alta 400, iar alta 1.000 lei. Am renuntat sa mai inteleg comisioanele bancilor. Plus ca la creditul de nevoi personale, daca am intarziat, am penalitate 60 de euro (echivalentul in franci). Chiar acum ma suna banca, pentru ca nu am platit rata trecuta la celalalt credit de nevoi personale, contractat in 2007", spune Dinculescu. Ea se baza, atunci cand s-a indatorat, pe o crestere salariala sau pe castiguri suplimentare. "Ce-i drept, pana acum un an aruncam cu banii pe haine si pe reviste de moda. Am zarit o pereche de blugi, doar 200 de lei, care acum mi se par scumpi. Acum cateva luni i-as fi cumparat fara nici un moment de gandire. Azi, 200 de lei inseamna factura pe o luna la lumina, cablu, internet si telefon fix", marturiseste Mariana.
A 'taiat' coaforul si distractiile
Tanara asistent manager obisnuia sa mearga cel putin o data pe luna in cluburi scumpe, ca Fratelli, Gaia sau Kristal. "Acum ies doar daca e ziua cuiva mai putin afectat de criza, pentru ca da de baut si nu trebuie sa dau 10 lei pe un suc, ca de cocktailuri nu poate fi vorba. Zilele trecute m-am vopsit acasa. Toata afacerea m-a costat 30 de lei, mana de lucru - zero lei. Acum vreo cateva luni plateam 100 de lei la un coafor de cartier si cel putin 10 lei bacsis pentru coafeza. Daca adaug si coafatul, alti 30 de lei. Acum ma fac singura, cu placa. La manichiura, zero lei acasa, 20 de lei la salon. Asta e doar o parte din obiceiurile lunare inlocuite de criza financiara prin tratament la domiciliu", a mai povestit Mariana Dinculescu. Tot criza i-a taiat si cei 120 de lei lunar dati la sala. "Alergatul in Herastrau e la fel de sanatos ca si banda de la club. Si factura la mobil a intrat la «cura de slabire». Acum incerc sa raspund la toate telefoanele, astfel incat sa nu fiu nevoita sa sun eu. Ma incadrez in cele 100 de minute gratuite din abonament. Daca pana in decembrie media unei facturi era de 500 de lei, luna aceasta nu a depasit 35 de euro", spune Mariana. "Reducerea cea mai mica o fac totusi la benzina. Eram persoana care nu punea niciodata benzina de 50 de lei, 30 de lei, ci mereu plinul. De doua luni ma lupt cu 20 de lei azi, 50 maine si tot asa. Nu mai pun de la OMV, ci de la Petrom, pentru ca 10 bani la litru conteaza. De spalat o spal in parcare, ii dau omului de serviciu 10 lei si o spala, operatiunea costand 40 de lei cu totul. Am uitat sa mentionez ca toata mancarea mea este cumparata cu bonurile de masa, deci practic ma incadrez in cei circa 180 de lei, contravaloarea bonurilor. Saptamana trecuta am intrat prima oara intr-un discounter si am facut cumparaturi. La final am platit 60 de lei pe mancare, care la un hipermarket ar fi fost 100 de lei", a incheiat asistenta manager.
Rate de peste 1.000 de euro
Sute de mii de romani au de platit rate pentru cel putin doua credite. Lucian Popescu are de platit, in fiecare luna, patru credite in valoare de peste 1.000 de euro. "In 2006 am apelat la un credit pentru casa, in valoare de 26.000 de euro. Din 2007 am un credit de refinantare a creditului pentru casa, tot de 26.000 de euro, plus creditul de nevoi personale cu ipoteca, de 30.000 de euro. Creditul de casa este luat pe o perioada de 25 de ani si creditul de nevoi personale cu ipoteca trebuie achitat in 10 ani. Cele doua rate depasesc 500 de euro. Tot din 2007, la sfarsitul anului, mai am un credit pentru masina, in valoare de 18.000 de euro, care trebuie achitat in sase ani. Pana la sfarsitul anului am platit 270 de euro pe luna rata la masina. Din 2009 platesc 305 euro rata pentru masina. Mai am un card de credit pe care il folosesc in vacante. Cele trei rate si cardul depasesc 1.000 de euro lunar", ne-a spus Lucian Popescu. El a precizat ca valoarea ratelor a crescut cu cel putin 20% fata de vara anului trecut. "Dupa ce platesc ratele, nu mai raman nici cu bani de buzunar. Cele trei rate au crescut cu cel putin 5-6 milioane in cateva luni. Pe langa rate mai exista impozitele, asigurarea la masina si facturile pentru intretinerea casei", a spus Lucian Popescu.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani