In ciuda recesiunii, SUA ramane cel mai mare producator global
Data publicarii: 24-02-2009 | InternationalIn prima luna din 2009, aproape 210.000 locuri de munca din fabricile americane au fost desfiintate, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimii 28 de ani. In acelasi timp, trendul de relocare a productiei spre tarile cu forta de munca ieftina se accentueaza.
Cu toate acestea, SUA ramane in continuare cel mai mare producator de bunuri din lume, taierile masive de personal insemnand nu atat diminuarea productiei, cat eficientizarea ei, dupa modelul inaugurat de Henry Ford la inceputul secolului XX prin crearea liniei de productie automatizata.
In 2008, valoarea totala a bunurilor produse aici a fost de 1,6 trilioane de dolari, dublu fata de 1987 si cu 250% mai mult decat urmatoarea clasata, China. Intr-un singur an SUA a vandut echipamente militare, avioane si tehnologie spatiala in valoare de 200 miliarde de dolari. La aceasta se adauga alte 80 de miliarde dolari din productia de masini si subansambluri si 16,5 miliarde de dolari din echipamente agricole.
Urmeaza instalatiile pentru industria energetica, precum turbinele de gaz destinate centralelor produse de General Electric, componentele de computere produse de Intel sau avioanele de lupta facute de Lockheed Martin. Nume ca GE, General Motors, International Business Machines, Boeing si Hewlett-Packard figureaza in primele locuri in clasamentul celor mai mari producatori mondiali.
Fata de China, fabricile americane sunt profilate mai ales pe industria grea, astfel rezultatele finale sunt bunuri cu o valoare foarte mare. De exemplu, pretul unui singur aparat de zbor destinat armatei echivaleaza cu valoarea pe un an a tuturor bunurilor produse de o fabrica de jucarii din China.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani