In ciuda recesiunii, SUA ramane cel mai mare producator global
Data publicarii: 24-02-2009 | InternationalIn prima luna din 2009, aproape 210.000 locuri de munca din fabricile americane au fost desfiintate, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimii 28 de ani. In acelasi timp, trendul de relocare a productiei spre tarile cu forta de munca ieftina se accentueaza.
Cu toate acestea, SUA ramane in continuare cel mai mare producator de bunuri din lume, taierile masive de personal insemnand nu atat diminuarea productiei, cat eficientizarea ei, dupa modelul inaugurat de Henry Ford la inceputul secolului XX prin crearea liniei de productie automatizata.
In 2008, valoarea totala a bunurilor produse aici a fost de 1,6 trilioane de dolari, dublu fata de 1987 si cu 250% mai mult decat urmatoarea clasata, China. Intr-un singur an SUA a vandut echipamente militare, avioane si tehnologie spatiala in valoare de 200 miliarde de dolari. La aceasta se adauga alte 80 de miliarde dolari din productia de masini si subansambluri si 16,5 miliarde de dolari din echipamente agricole.
Urmeaza instalatiile pentru industria energetica, precum turbinele de gaz destinate centralelor produse de General Electric, componentele de computere produse de Intel sau avioanele de lupta facute de Lockheed Martin. Nume ca GE, General Motors, International Business Machines, Boeing si Hewlett-Packard figureaza in primele locuri in clasamentul celor mai mari producatori mondiali.
Fata de China, fabricile americane sunt profilate mai ales pe industria grea, astfel rezultatele finale sunt bunuri cu o valoare foarte mare. De exemplu, pretul unui singur aparat de zbor destinat armatei echivaleaza cu valoarea pe un an a tuturor bunurilor produse de o fabrica de jucarii din China.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile