Isarescu spune ca BNR nu exclude revenirea pe apreciere a leului
Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) nu exclude revenirea pe apreciere a monedei nationale, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse", a spus Isarescu.
El a adaugat ca si anticiparile de depreciere a leului, inclusiv cele ale BNR, au contribuit la deprecierea monedei nationale.
"Este si un efect de bumerang. Nu sunt foarte fericit, insa am creat suficiente anticipatii de depreciere a cursului. Nu sunt pentru perspective optimiste, dar nici pentru extrema opusa", a subliniat Isarescu.
Leul s-a depreciat puternic de la inceputul acestui an, intr-o tendinta regionala, ajungand la cotatii minime istorice in raprt cu euro, de peste 4,3 lei/euro. In 22 ianuarie, cursul de referinta al BNR a atins nivelul record de 4,3127 lei/euro.
Isarescu considera ca nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil
Nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, tinand seama de ajustarea foarte rapida a deficitului de cont curent, a declarat Mugur Isarescu.
"In dinamica sa si uitandu-ne la corectia deficitului de cont curent, poate ceva prea rapida luand in calcul cresterea economica, consider ca nivelul cursului este sustenabil", a spus Isarescu.
Cu toate ca "nu o sa gasesti o cifra care sa multumeasca toata lumea", guvernatorul BNR sustine ca, atat timp cat cursul poate fi definit ca sustenabil, banca centrala "si-a cam facut datoria".
Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei s-a restrans la 12-12,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,5%in 2007, in conditiile in care economia romaneasca a crescut cu aproape 8% in termeni reali. Primele date privind evolutia PIB din 2008 vor fi anuntate de statistica la inceputul lui martie.
BNR este pregatita sa evite miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb
BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca o anumita ajustare controlabila a leului, ca si a altor valute emergente din zona, este necesara.
"O anumita ajustare a valutelor din regiune este intr-adevar necesara, dar deprecierea excesiva a monedelor locale poate crea miscari destabilizatoare in economie si trebuie evitata", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a justificat "corectia necesara" a valutelor cu curs flexibil din regiune prin existenta dezechilibrelor externe mari in cazul statelor precum Romania, Ungaria, Cehia sau Polonia.
BNR nu a intervenit deloc in piata valutara de la jumatatea lui 2006 pana in 2007
BNR nu a avut interventii indirecte in piata valutara de la jumatatea lui 2006 pana in 2007, a declarat Mugur Isarescu, care a precizat ca banca centrala isi rezerva dreptul unor interventii neanuntate, pentru a evita miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb.
"A existat o perioada, intre jumatatea lui 2006 si 2007, cand nu am intervenit deloc in piata valutara, dar si atunci am subliniat ca leul are o flotare controlata", a spus guvernatorul.
Isarescu a mai precizat ca BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb. Recent, seful bancii centrale a declarat ca BNR a vandut valuta in ultimele luni pentru a sustine leul, masura "corect sesizata" de piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile