Barroso: Exista slabe sanse sa se emita obligatiuni ale zonei euro
Data publicarii: 24-02-2009 | InternationalIdeea de a face o emisiune de obligatiuni pentru zona euro a fost respinsa de o serie de state membre, avand astfel putine sanse de succes, a spus presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Reuters.
Barroso a spus ca CE face eforturi in sensul gasirii unei abordari europene comune in cadrul summitului grupului informal al celor 20 de state cele mai industrializate ale lumii -G20- din aprilie.
"Au existat o serie de discutii in acest sens si este clar ca nu s-a ajuns la un consens referitor la acest aspect", a declarat presedintele Comisiei Europene, la o conferinta de presa in timpul unei vizite efectuate in Estonia, raspunzand unei intrebari referitoare la titluri de stat ale zonei euro.
"Unele state membre se opun ferm si fundamental acestei idei, asa ca nu as vrea sa speculez cu privire la idei care nu au nicio sansa de a fi aprobate", a spus Barroso.
Seful Comisiei Europene a atras atentia ca solidaritatea este importanta in vremuri de criza.
"Credem ca daca actionam unitar, in sensul unui spirit cu adevarat european, in spiritul solidaritatii europene, ne putem proteja mai bine si, de asemenea, putem influenta global organizarea sistemului financiar international", a declarat Barroso.
"O astfel de pozitie comuna pregatim pentru reuniunea G20 din aprilie de la Londra", a adaugat seful Comisiei Europene.
Ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro a fost avansata in conditiile in care diferentele dintre statele membre ale zonei euro s-au adancit, reflectand temeri ca unele tari ca Italia, Grecia si Irlanda se confrunta cu probleme economice mai mari decat alte state mai mari.
Surse avizate au declarat ca Germania s-a opus vehement ideii unor obligatiuni garantate de catre 16 state membre ale zonei euro, pe motiv ca acestea ar aduce beneficii statelor cu ratinguri de credite mai slabe, dar ar avea putin de oferit tarilor cu calificative solide.
Cu toate acestea, ministrul italian al economiei Giulio Tremonti a spus ca vede o sustinere tot mai ampla pentru aceasta idee.
Jean-Claude Juncker, presedintele reuniunii ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), a propus ca un titlu de stat comun sa acopere 40% din datoria guvernamentala generala a zonei euro, potrivit unor surse apropiate Eurogrupului.
Barroso a mai spus ca CE va face eforturi pentru a preveni orice deviere inspre protectionism, cu toate ca nu vede astfel de tendinte in Uniunea Europeana.
Seful Comisiei Europene a spus ca Estonia a facut bine respectand politici fiscale restrictive, in timp ce premierul Andrus Ansip a reiterat telul tarii sale de a dopta euro in 2011.
Fondul Monetar International (FMI), pe de alta parte, a sprijinit la sfarsitul saptamanii trecute, ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro, pentru sustinerea statelor cu economii fragile ce au adoptat moneda unica, in contextual actualei crize economice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani