Evitati concedierea!
Data publicarii: 23-02-2009 | HR/CarierePentru a nu fi dat afara dintr-o companie, specialistii din resurse umane spun ca trebuie sa nu oferiti nici macar un motiv angajatorului. Asta nu inseamna sa fiti umil si cu capul plecat, ci doar sa va faceti treaba astfel incat nimeni sa nu aiba ce sa va reproseze.
Expertii atrag atentia ca perioada de criza financiara scade toleranta sefilor si transforma evaluarea intr-un instrument de selectie real. Ei subliniaza insa ca nimeni nu renunta la oamenii de valoare, chiar daca sunt incomozi sau dificili. In plus, asa cum spune si Cristian Sas, membru in HR Club, project manager la Allianz Tiriac, in Romania exista "o reticenta in a concedia oameni si de obicei cei care ajung sa fie dati afara ori si-au fortat prea mult norocul, ori chiar au o problema". Cu ajutorul expertilor in resurse umane am identificat cinci motive majore pentru care puteti fi dat afara.
1. Incompetenta. Potrivit expertilor in resurse umane, incompetenta este principalul motiv de concediere din Romania. "In conditiile actuale, daca trebuie sa renunti la oameni, in mod sigur nu vei avea toleranta fata de cei cu rezultate slabe", spune Dana Popa, membru in HR Club si director de resurse umane la Snack Attack.
2. Abaterile grave de la regulament. Categoric, cei care vor lipsi nemotivat vor fi pe lista neagra a angajatorului. Daca un om lipseste fara a avea o justificare, intarzie des si isi ia frecvent concedii medicale, inseamna ca nu este de incredere si nu te poti bizui pe el. "si nimeni nu vrea astfel de oameni, care lipsesc frecvent de la serviciu", mai spune Dana Popa. De altfel, trei absente nemotivate consecutive sau cinci absente nemotivate pe parcursul a sase luni va scot, conform legii, din categoria angajatilor. In plus, ca angajat trebuie sa respectati anumite reguli de ordine interioara, un anume cod vestimentar.
3. Furtul. Daca in privinta unui salariat care intarzie sau care nu respecta regulile, ori care nu are o tinuta corespunzatoare la job se mai poate schimba decizia concedierii, cand este vorba despre furt, lucrurile sunt batute in cuie. Nici un sef nu vrea sa aiba langa el un hot. Extrem de rare sunt cazurile cand acesta este lasat sa lucreze in continuare (eventual dupa ce toata firma a aflat de fapta sa).
4. Atitudinea nepotrivita. Daca realizati ca atitudinea dumneavoastra la locul de munca nu este in concordanta cu valorile firmei, este indicat sa faceti imediat o schimbare de comportament si sa fiti mult mai atent. "Adoptati o atitudine care sa corespunda cu regulamentul si politicile interne ale companiei", spune Corina Neagu, director de resurse umane al societatii Alison Hayes Romania (producatoare de confectii), membru in HR Club.
Totusi, in general, companiile mari ofera o a doua sansa si iau in considerare, pe baza evaluarilor aprofundate, disponibilitatea individuala de adaptare si de schimbare. "Acest moment trebuie constientizat de catre angajat si eforturile personale trebuie indreptate in aceeasi directie cu cele ale firmei", spune Anda Bog, membru in HR Club si country manager la compania de resurse umane Iventa Romania Management Consulting.
5. Incompatibilitatea cu echipa. Nici un sef nu va dori in echipa sa un om care sa bombane continuu si care sa aiba doar cuvinte de ocara la adresa conducerii. O astfel de persoana, spun expertii, functioneaza precum o carie, motiv pentru care este foarte periculoasa, pentru ca o asemenea atitudine se poate "intinde" la un intreg departament sau la o intreaga firma.
In cazul in care constatati ca nu va potriviti cu echipa, ca nu impartasiti valorile companiei, este cazul sa discutati cu superiorii si sa incercati sa gasiti impreuna o cale de rezolvare a conflictului. Pana nu e prea tarziu!
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani