Banca Mondiala: Situatia fiscala din Romania este dramatica
Data publicarii: 23-02-2009 | EconomieIntr-un top al statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana, tara noastra se afla la mijloc, potrivit unui raport dat publicitatii de Banca Mondiala. Expertii institutiei atrag totusi atentia ca situatia fiscala din Romania este una dramatica. Raportul Bancii Mondiale vorbeste in termeni favorabili despre bugetul adoptat vineri de Parlamentul de la Bucuresti, care ar putea reduce deficitul bugetar pe 2009 de la 7.5% din PIB cat fusese estimat initial, la 2%. Datele apar la scurt vreme dupa ce ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat ca intentioneaza sa obtina un imprumut de la Banca Mondiala pentru finantarea invatamantului.
Expertii sustin ca in Romania, criza financiara va fi resimtita din plin, iar Guvernul are o singura optiune de a contracara efectele: adoptarea unor restrictii fiscale semnificative. Si fiscalitatea a provocat un deficit bugetar peste asteptari, desi Romania a inregistrat o crestere economica peste medie in 2008.
"Politica fiscala profund prociclica in contextul unei economii supraincalzite, alaturi de deteriorarea semnificativa a colectarii veniturilor bugetare in ultimele luni ale anului trecut au dus la inregistrarea unui deficit bugetar record de 5,2% din PIB", mai precizeaza raportul Bancii Mondiale.
Principalele probleme economice ale romanilor au fost provocate de scaderea exporturilor, dar si a investitiilor straine in Romania. Raportul Bancii Mondiale, citat de ziaristii de la Jurnalul National, arata ca o vina pentru deficientele economiei romanesti o poarta si statul: nefinantarea cresterii pensiilor, reducerea contributiilor sociale si a alocatiilor acordate autoritatilor locale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani