FMI sustine ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro
Data publicarii: 23-02-2009 | InternationalFondul Monetar International (FMI) a sprijinit sambata ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro, pentru sustinerea statelor cu economii fragile ce au adoptat moneda unica, in contextual actualei crize economice, relateaza Reuters.
Franta si Germania au cerut o revizuire radica a regulilor pietelor financiare globale, inaintea importantei reuniuni de la Berlin de duminica, care are ca obiectiv gasirea unui raspuns comun in fata crizei. Totusi, economiile cele mai puternice din UE, precum Germania, pot impiedica planul emiterii de obligatiuni ale zonei euro.
"Avem un jucator major, care este Uniunea Europeana, si nu ar exista nici un motiv pentru care aceasta nu ar putea finanta un astfel de plan, iar emiterea de obligatiuni este o idee buna", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, in cadrul unei conferinte de presa din Roma.
"Sprijin aceasta initiativa", a precizat Strauss-Kahn. "Totul depinde de Comisia Europeana si de autoritatile de reglementare ale UE, dar nu vad niciun motiv pentru care UE nu ar reusi sa duca planul la bun sfarsit", a adaugat el.
Strauss-Kahn este de parere ca exista multe riscuri de revizuire in jos a prognozei FMI, care indica o scadere cu 2% a produsului intern brut (PIB) din zona euro in 2009. Deasemenea, exista riscuri de criza pe permen scurt legate de abilitatea statelor emergente de a-si finanta deficitele de cont curent.
O emisiune de obligatiuni ale zonei euro ar putea tempera presiunile asupra statelor slabe din punct de vedere financiar, care sunt nevoite sa plateasca dobanzi mai mari decat statele solide pentru a-si finanta datoriile.
In cazul in care planul este aprobat, obligatiunile comune din zona euro ar crea, in numai cativa ani, o piata lichida puternica, de 4.000 miliarde euro, care ar putea concura cu succes piata de bonduri ale trezoreriei americane pentru investitorii majori, precum China.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani