Garda Financiara a identificat anul trecut 353 de firme fantoma
Data publicarii: 21-02-2009 | Finante-BanciGarda Financiara a anuntat vineri ca a identificat anul trecut 353 de societati de tip "fantoma", implicate in operatiuni de fraudare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) aferenta tranzactiilor comunitare, a facut 281 de sesizari penale si a stabilit o valoare a prejudiciilor de 276 milioane lei.
Institutia a confiscat anul trecut 1.400 tone de cereale, 330 tone de legume si fructe, 60 tone de carne de pui, 280 tone de ciment, 2.000 metri cubi de material lemnos, 40.000 litri de produse neaccizabile, 300 tone fier-beton, 31 tone de tutun taiat, 2.588 CD-uri si 44.000 m2 textile, ca urmare a 17.276 de operatiuni monitorizate in 2008, potrivit raportului de activitate.
Operatiunile ilicite din acest domeniu vizeaza in mod direct fraudarea TVA aferenta tranzactiilor intracomunitare, dar afecteaza si concurenta loiala din piata, se arata in raport.
Garda Financiara a identificat utilizarea de firme "fantoma", fie direct pentru realizarea achizitiei, fie ca intermediar, situatii in care acelasi grup controleaza, direct sau prin interpusi, mai multe retele de societati, procedand la infiintarea sau operarea unora noi si renuntarea la cele care au acumulat debite neachitate la buget, drept principalele metode de savarsire a fraudelor.
Alte metode de fraudare constau in inscrierea unor beneficiari ficitvi pe documentele care insotesc achizitiile, precum si exploatarea lipsei unei standardizari, la nivel european, a documentelor care insotesc transporturile, prin omisiuni sau completare gresita, ca sa impiedice identificarea beneficiarilor.
Tot anul trecut, Garda Financiara a monitorizat antrepozitele fiscale de productie si depozitare a carburantilor si a confiscat produse petroliere in valoare de 5,54 milioane lei, sesizand organele de cercetare penala pentru prejudicii de 42,8 milioane lei.
In urma verificarile efectuate la firmele care detineau autorizatie de utilizatori finali pentru uleiuri minerale, Garda Financiara a descoperit 11 cazuri de incalcari grave ale legislatiei, care au produs bugetului de stat un prejudiciu total (din accize si TVA) de peste 150,75 milioane lei.
In ce priveste controalele privind importurile de marfuri, s-a descoperit ca valoarea reala de piata a unor marfuri depasea de 5 pana la 20 ori pretul declarat la momentul importului, iar cuantumul obligatiilor fiscale aferente (TVA si impozit pe profit) sustrase astfel la plata catre buget a depasit 100 milioane lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile