Lefurile oferite nou venitilor au scazut cu 10-30%
Data publicarii: 20-02-2009 | HR/CariereCriza financiara determina angajatorii sa nu mai fie atat de generosi cu ofertele salariale. Aproape toate domeniile sunt afectate, insa cea mai drastica situatie este in vanzari. Un director care castiga anul trecut 8.000 de euro lunar, astazi poate lua 3.000 de euro.
Specialistii in resurse umane spun ca salariile nou-venitilor in companii sunt mult mai mici comparativ cu ceea ce ar fi primit anul trecut sau fata de ce au avut la ultimul loc de munca, in medie cu 10-30%. Head-hunterul George Butunoiu este de parere ca persoanele cu salarii mari primesc astazi cam cu 20-30% mai putin decat ar fi primit in august, cei cu salarii medii - aproximativ cu 10-15% mai putin, iar cei cu salarii mici - cam cu 5%. El apreciaza ca nu vor fi afectati cei cu salarii foarte mici.
Venituri tot mai mici in vanzari
In 2008, managerii cel mai bine platiti erau cei din banci, case de avocatura, imobiliare, constructii, energie, industria bunurilor de larg consum, telecom, IT, retail.
De exemplu, spune Alina Botezatu, managing partner la firma de resurse umane Perspective Group, din Bucuresti, un director de vanzari avea, in medie, un salariu de 4.000-8.000 de euro net/luna, plus bonusuri si beneficii, ajungand la o medie salariala de 8.000-10.000 de euro lunar sau mai mult. "si un project manager avea, in medie, intre 4.000 si 8.000 de euro net/luna, plus bonusuri si beneficii, astfel incat reusea sa obtina la sfarsit de an venituri substantiale si in multe cazuri sa-si dubleze salariul fix lunar datorita bonusurilor", mai spune Alina Botezatu.
Astazi, situatia este cu totul alta: se fac foarte putine angajari in aceste domenii, iar salariile fixe au scazut mult, ajungand pe la 1.500-3.000 de euro/net/luna, fara bonusuri sau cu bonusuri mici in vanzari. "Majoritatea angajatilor primesc doar partea fixa, adica aproximativ o treime sau chiar mai putin din castigurile realizate anul trecut. Cei din real estate sunt multumiti daca reusesc sa-si pastreze locul de munca. Cei mai multi sunt disponibilizati, deci nevoiti sa-si caute de lucru si gasesc foarte greu altceva", mai spune Alina Botezatu. 1.500 de euro pentru un HR manager si salariile managerilor sunt afectate de criza. In general, acestea au fost scazute cam in toate industriile.
"Unui HR manager care ar fi primit in 2008 intre 3.000 si 5.000 de euro net lunar i se vor oferi acum intre 1.500 si 3.500 euro net lunar. La fel si un marketing manager, de la 4.000-6.000 de euro lunar se va putea astepta la 1.600-4.000 de euro net lunar", precizeaza Alina Botezatu.
Iuliana Badea, sales manager la compania de recrutare LugeraMakler, atrage insa atentia asupra faptului ca nu exista posibilitatea de a recruta in organizatie o persoana valoroasa pentru un salariu mai mic decat cel pe care il avea la angajatorul anterior. "De asemenea, nici o companie nu isi permite pierderea managerilor valorosi prin micsorarea venitului fix", adauga ea. Specialista mai spune ca se poate discuta despre o scadere a venitului managerilor numai in ceea ce priveste compensatiile si beneficiile din pachetul salarial (bonusuri acordate, anumite beneficii).
Sunt insa si situatii in care angajatorii au decis sa majoreze salariile unor manageri din organizatie sau sa ofere salarii mari pentru a coopta "manageri de criza". "Este vorba despre persoanele care au un rol strategic si care sunt «colacul de salvare» pe timp de criza. Astfel de cazuri sunt insa mai degraba exceptii", considera Alina Botezatu.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani