Am intrat in zodia falimentelor
Data publicarii: Astazi, 20-02-2009 | AfaceriNumarul dosarelor de insolventa care vor fi deschise in acest an in Romania se va ridica la 20.000, dupa ce in 2008 au fost initiate 14.500 de dosare, a declarat, ieri, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Octav Stanescu, potrivit Mediafax. "Daca anul trecut am avut 14.500 de dosare de insolventa, in acest an vom ajunge la 20.000 de dosare, daca nu vom lua in considerare dosarele pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le va introduce, asa-numitele dosare de curatenie", a afirmat Stanescu, intr-o conferinta de presa. Astfel, in acest an vor fi deschise cu 38% mai multe dosare decat in 2008.
Acesta a aratat ca in luna ianuarie au fost inregistrate 1.600 de dosare de insolventa, in crestere de la 1.000 de dosare in aceeasi perioada a anului trecut. "Sunt foarte multe societati viabile care din cauza crizei de creditare vor intra in incetare de plata", a mai spus Stanescu.
In plus, acesta a mentionat ca pe langa necesitatea unor masuri de protectie, companiile ar trebui sa se gandeasca mai mult la reorganizare si mai putin la procedura de faliment. "Cred ca bancile trebuie sa se intalneasca si sa discute, poate chiar si cu usile inchise, sa gaseasca solutii. Nu ar trebui sa se repeada nicio institutie financiara sa lichideze debitorul companiei, ci ar trebui sa sprijine un debitor pentru a se redresa", a adaugat avocatul.
''Este necesar sa analizeze daca este vorba de un rau-platnic intentionat''
Stanescu este de parere ca bancile, companiile de leasing sau alte institutii financiare ar trebui sa analizeze fiecare caz in parte al companiilor care se afla in dificultate de plata a ratelor si sa stabileasca cea mai buna solutie in fiecare caz. La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, din cadrul Casei de Avocatura Piperea si Asociatii, apreciaza ca in acest an bancile si recuperatorii de creante din cadrul acestora nu ar trebui sa mai priveasca debitorii corporate ca pe niste rau-platnici, ci e necesar sa analizeze daca este vorba de un rau-platnic intentionat sau de incapacitatea de plata, ca o consecinta a crizei economice, care ulterior poate fi depasita.
Acesta a aratat ca, prin prevenirea deschiderii procedurii de insolventa, creditorii, furnizorii de utilitati, precum si fiscul ar putea evita "multe sacrificii".
Procedura de insolventa impune o serie de aspecte dureroase pentru creditori, printre care se numara si efectul de inghetare a creantelor ce trebuie recuperate la valoarea nominala din data deschiderii procedurii.
"De exemplu, daca procedura este deschisa in 2009 si se finalizeaza peste trei ani, creditorii isi vor primi la acel moment sumele pe care le au de recuperat la valoarea creantelor din 2009", a afirmat Piperea.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile