Banca Mondiala pregateste primul miliard pentru Romania

Data publicarii: 20-02-2009 | Economie

Guvernul roman a deschis discutii cu Banca Mondiala pe tema reformelor in educatie, sanatate si administratie publica, demers pentru contractarea unui posibil imprumut de la Institutia financiara internationala, a declarat pentru Business Standard Catalin Pauna, economist-sef al BM. Acesta precizeaza ca sumele nu au fost discutate inca. Daca luam exemplul Ungariei si al Poloniei, valoarea creditului poate ajunge la un miliard de euro. Acesta este primul demers concret al statului roman pentru finantarea deficitului bugetar din surse externe.

"Suntem in stadiul de discutii preliminare cu diferite ministere. Ministrii si-au exprimat intentiile si au cerut suportul BM pentru promovarea de reforme pe anumite sectoare, in linie cu programul de guvernare. In urmatoarele luni, acest dialog va continua si se va dezvolta", a declarat Pauna.

"In ceea ce priveste suma, marja de manevra este mare. Valoarea unui imprumut depinde de expunerea Bancii la tara respectiva, de riscurile pe care implementarea unui asemenea program le-ar percepe si de natura acestuia. Daca luam exemplul Ungariei si al Poloniei, imprumutul poate ajunge pana la un miliard de euro. Insa sumele reprezinta pasul al doilea intr-o astfel de discutie. Primul pas este pregatirea proiectului de reforma", a adaugat economistul-sef al BM. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri, la Palatul Cotroceni, cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de Orsalia Kalantzopoulos, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europa si Asia Centrala avand discutii pe aceeasi tema. Astazi, Banca Mondiala va prezenta un Raport care analizeaza impactul crizei economice si financiare globale asupra noilor membri ai UE, inclusiv Romania.

Seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a cerut zilele trecute guvernelor europene sa se implice puternic in "coordonarea sprijinului global catre economiile din Europa Centrala si de Est", afirmand ca institutia pe care o conduce lucreaza strans cu Fondul Monetar International si alte institutii internationale, dar are nevoie de mai mult sprijin din partea Bruxelles-ului. "Trebuie sa avem sprijinul guvernelor europene... Sunt 20 de ani de cand Europa este unita, din 1989, ce tragedie ar fi daca ati da voie ca Europa sa fie din nou impartita", a declarat Zoellick pentru Financial Times. UE tocmai a respins un plan de asistenta in valoare de 150 mld. euro, cerut de Austria si sustinut de Ungaria, pentru pietele emergente din estul Europei. Joaquin Almunia, comisar european pe probleme economice si monetare, afirma insa ca pozitia comunitara este de a trata separat situatia fiecarui stat in parte, o solutie individuala fiind mai eficienta decat o solutie globala, aplicata individual.

In acest moment, autoritatile romane si-au exprimat optiunea pentru asistenta financiara din bani europeni, acceptand ideea ca un pachet extern de finantare va implica insa si cuvantul FMI.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: