Cum ne ferim de furtul datelor de pe carduri

Data publicarii: 19-02-2009 | Finante-Banci

Acoperirea tastaturii cu mana in momentul formarii codului PIN si verificarea autenticitatii fantei in care se introduce cardul bancar sunt numai doua dintre masurile pe care cetatenii trebuie sa le ia pentru a se proteja impotriva hotilor.

De asemenea, posesorii de carduri trebuie sa verifice daca pe tastatura originala a bancomatului nu a fost aplicata o tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN introdus. "Inainte de a efectua orice operatiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii sa traga usor de tastatura bancomatului. In cazul in care aceasta este falsa, se desprinde, un alt indiciu asupra falsitatii acesteia fiind aspectul tastei cu nr. 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda. Totodata, oamenii trebuie sa traga usor de fanta in care se introduce cardul, pentru ca infractorii folosesc fante false in care introduc dispozitive de citire pentru a copia codul de pe banda magnetica a cardului", a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei. Conform acestuia, hotii de carduri se folosesc de laptopuri pentru a stoca datele transmise de cititoarele de carduri.

Ulterior, ei aplica o banda magnetica cu configuratia numerica furata pe un card-clona, reusind astfel sa sustraga sume de bani din bancomate. Astfel au procedat si doi barbati care au fost prinsi, in noaptea de luni spre marti, de politistii Sectiei 21. Asupra celor doi au fost gasite sumele de 5.500 de lei, 1.130 de euro si 22 de carduri bancare - unele dintre acestea neinscriptionate cu datele bancii si avand lipite pe ele abtibilduri cu codul PIN. Oamenii legii au mai gasit si un stick de memorie, pe care cei doi au declarat ca se afla date de identificare ale unor conturi din Italia.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: