Bancile de cartier care au inlocuit frizeriile, in pericol de disparitie

Data publicarii: 19-02-2009 | Finante-Banci

O treime dintre unitatile bancare din Romania ar trebui inchise, desi gradul de penetrare a serviciilor bancare este sub media UE, pentru ca ritmul de extindere a fost prea rapid in ultimii ani, sustine directorul general al OTP Bank, Laszlo Diosi.

"Romania este overbank, dar as spune ca este o chestiune de cantitate, nu de calitate. Avem circa trei sucursale pentru fiecare 10.000 de locuitori, in jurul mediei europene, dar trebuie comparat si Produsul Intern Brut. Ponderea creditelor in PIB sau gradul de penetrare bancara este inca sub medie, dar dezvoltarea a fost prea rapida", a declarat el.

Unitatile bancare s-au dublat in patru ani

Asta ar insemna ca ar trebui inchise peste 2.000 de unitati bancare la nivel national. La finele lunii septembrie in Romania erau deschise peste 6.300 de unitati bancare, numarul total de angajati fiind de peste 71.000 de persoane.

Ritmul de deschidere de noi sucursale a fost unul exploziv in ultima perioada. De la circa 3.000 de unitati la finele lui 2004, s-a ajuns la 3.500 in 2005, 4.400 in 2006 si la 5.400 la finele lui 2007. Practic, numarul unitatilor bancare s-a dublat in mai putin de patru ani. Seful OTP a precizat ca in cazul oraselor cu o populatie de sub 10.000 de locuitori ar trebui inchise jumatate dintre unitatile bancare si ca ritmul de crestere a numarului de angajati nu este normal pentru ca nu se pot instrui bine atat de multi angajati atat de repede.

Cel putin la nivel declarativ insa, marile banci din Romania spun nu numai ca nu vor inchide ci ca vor continua procesul de extindere. BCR, de exemplu, cea mai mare banca din Romania, a anuntat ca va deschide anul acesta inca 70 de noi unitati, in timp ce BRD, a doua mare banca din sistem, ar putea deschide anul acesta 10 noi unitati si lista continua.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: