Obama vorbeste deja despre inceputul incheierii crizei
Data publicarii: 18-02-2009 | InternationalPresedintele american Barack Obama a semnat marti amplul plan de relansare economica, in valoare de 787 de miliarde de dolari, care reprezinta, in opinia sa, "inceputul sfarsitului" pentru cea mai grava criza cunoscuta de Statele Unite in ultimele decenii, relateaza AFP.
Obama insusi a recunoscut ca prima economie mondiala nu a scapat de consecintele crizei, iar americanilor le-a reamintit realitatile dure ale momentului si amenintarea falimentului ce planeaza asupra constructorilor de automobile din tara.
"Nu voi pretinde ca aceasta zi marcheaza sfarsitul problemelor noastre economice. Nu reprezinta decat o suma a ceea ce vom face pentru a redresa situatia economica", a declarat Obama cu putin timp inainte de a semna legea la Denver, in Colorado, permitand punerea in aplicare a acestui plan care consta din investitii in marile santiere publice pentru a crea locuri de munca si din deduceri fiscale pentru a stimula consumul.
"Aceasta zi marcheaza insa inceputul sfarsitului. Inceputul a ceea ce noi trebuie sa facem pentru a crea locuri de munca in favoarea americanilor care se confrunta cu riscul de a fi concediati; inceputul a ceea ce noi trebuie sa facem pentru a le usura povara familiilor ingrijorate ca nu pot plati chiria luna viitoare; inceputul, primii pasi necesari pentru a ne repune economia pe baze mai solide si pentru a deschide calea catre crestere si prosperitate pe termen lung", a spus presedintele.
Potrivit lui Obama, planul va salva sau va crea peste 3,5 milioane de locuri de munca in doi ani si va pune bazele unei noi economii cu dezvoltare durabila.
Inainte de a promulga legea, Obama a vizitat o instalatie solara pentru a arata cum vor fi folositi banii in favoarea energiilor regenerabile.
Aprobarea acestui plan, saptamana trecuta, in Congres a reprezentat un succes pentru Obama, care a depus eforturi pentru a obtine adoptarea sa. El si-a pus semnatura pe lege chiar in orasul unde a adus speranta de schimbare pentru milioane de americani cand a acceptat sa-si reprezinte partidul la alegerile prezidentiale.
Economia americana, care a pierdut 3,6 milioane de locuri de munca de la inceputul recesiunii, este totusi departe de a se afla la capatul crizei. Obama insusi a insistat asupra faptului ca acest plan nu va fi decat una dintre componentele activitatii guvernamentale.
Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a prezentat saptamana trecuta un plan de stabilizare a sistemului financiar care nu a reusit sa convinga pietele.
Miercuri, in Arizona (sud-vest), statul lui John McCain, fostul sau rival din cursa pentru presedintie, Obama urmeaza sa anunte masuri pentru sectorul imobiliar, sectorul de unde a pornit criza.
Americanilor li s-a reamintit marti gravitatea momentului cu exemplul situatiei emblematicilor lor constructori de automobile. Marti, doi dintre cei trei giganti din Detroit, General Motors si Chrysler, urmau sa informeze guvernul despre evolutia planurilor lor de restructurare, asa cum s-au angajat sa o faca pentru a beneficia de ajutorul federal si pentru a scapa de faliment.
In ultimele saptamani, administratia Bush a consimtit sa acorde constructorilor de automobile un ajutor de 17,4 miliarde de dolari. Din acest total, General Motors urma sa primeasca marti ultimii 4 miliarde de dolari. General Motors si Chrysler trebuie sa foloseasca acesti bani pentru a redeveni viabile. Daca nu sunt capabile sa dovedeasca viabilitatea lor pe termen lung, pana la 31 martie, vor trebui sa dea banii inapoi.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani