Firme executate de Fisc pentru datorii de 1.200 lei

Data publicarii: 18-02-2009 | Finante-Banci

Fiscul a decis sa intesifice controalele, sa supravegheze strict firmele restante si sa urgenteze actiunile de executare silita, in incercarea a de mari incasarile bugetului. Masurile anuntate ieri de autoritatea fiscala vin dupa scaderea incasarilor bugetare  din ianuarie 2009 cu 8,6% fata de luna similara a anului trecut, pe care specialistii Fiscului o atribuie efectelor crizei financiare si a restrangerii creditarii.
 
Oamenii de afaceri sustin ca presiunea controalelor din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) provoaca blocaje in randul companiilor mici si mijlocii. Reprezentantii companiilor se plang de incalcarea drepturilor si de tratamente abuzive din partea inspectorilor financiari. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat firmele se confrunta in aceasta perioada cu scaderea comenzilor, lipsa finantarilor si dificultatea asigurarii capitalului de lucru.

"De la inceputul lunii ianuarie am avut patru controale in cadrul companiei. Am primit somatie  pentru achitarea  in termen de 15 zile  a impozitului aferent lunii ianuarie, in caz contrar fiind expusi riscului de executare silita si blocarea conturilor", a declarat administratorul unei companii producatoare de confectii.

Companiile din constructii nu au sezizat cel putin pana in prezent o intensificare a controalelor din partea ANAF, insa multe se afla in situatia speciala de a credita statul. "Companiile care au executat lucrari de constructii  publice au de incasat sume importante de la stat, se vor invarti intr-un cerc vicios pentru ca nu isi vor putea plati datoriile atata timp cat statul nu va achita contravaloarea serviciilor prestate", ne-a declarat Adriana Eftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Asociatia exportatorilor si importatorilor (ANEIR) propune sa nu se treaca la executarea silita si la trimiterea in faliment a firmelor care au acumulat datorii la Fisc din cauza crizei. "Am cerut pentru toti agentii economici, care pana la sfarsitul semestrului I 2008 au avut un comportament fiscal corect, un moratoriu de reesalonare a datoriilor acumulate in a doua parte a anului, pe fondul propagarii crizei", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor  din Romania (ANEIR). "Orice presiune din partea Fiscului, desi legala, genereaza accentuarea pietei gri si negre", a conchis oficialul ANEIR.

Executare pentru sume derizorii

In goana dupa bani pentru buget, Fiscul someaza firmele cu executarea pentru sume infime. "Am aflat de la o firma ca Fiscul i-a trimis somatie de executare silita pentru suma de doar 1.201 lei. Firma care este un bun-platnic risca sa i se puna sechestru pe conturi si active", a afirmat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In aceasta perioada dificila, statul ar trebui sa sprijine firmele, la fel cum fac tarile occidentale, si nu sa puna presiune pe ele, spune Parvan. "Procedura de reesalonare a datoriilor firmelor intrate in dificulate din iulie 2008, implementata de statele europene, ar trebui sa capete o forma legala si la noi", sustine Parvan. Acesta recomanda cercetarea mai atenta a firmelor care au afaceri de milioane de euro si profituri zero.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: