Bloomberg: Sectorul financiar din sud-estul Europei a intrat in epicentrul crizei
Data publicarii: 18-02-2009 | InternationalBursele din tarile est-europene au inregistrat scaderi semnificative in cursul zilei de marti, indicele MSCI al pietelor emergente scazand cu 5%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni, scrie Bloomberg.
Deprecierile cele mai mari au fost consemnate in randul principalelor banci din Europa de Sud Est sau active pe aceasta piata, scaderile de la inceputul anului ajungand la 51% pentru companiile financiare, cele mai afectate fiind cele din Austria, Elvetia si Suedia.
Raspandirea crizei globale a fortat deja Ungaria, Ucraina, Belarus, Lituania si Serbia sa ceara Fondului Monetar International peste 35 de miliarde pana in prezent, in timp ce obligatiunile, bursele si monedele acestor state au suferit serioase corectii.
Bursa din Polonia a scazut pana la cel mai mic nivel din ultmii cinci ani, iar bursele din Rusia, Cehia si Romania cu mai mult de 6%. Pekao, cea mai mare banca din Polonia a pierdut 19 procente intr-o singura zi, iar OTP, principala banca maghiara, 13%.
Un raport al agentiei de rating financiar Moody's arata ca situatia bancilor din regiune se va agrava in urmatoarea perioada, ca rezultat al slabirii calitatii activelor si al dependentei de fondurile pe termen scurt. Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria si tarile baltice sunt printre cele mai vulnerabile la schimbarile financiare externe si, in plus, prezinta si un deficit fiscal mare.
Agentia mai arata ca economiile din zona au intrat intr-o scadere economica adanca si de lunga durata si de aceea bancile vestice prezente aici au capatat un grad mare de risc. Raiffeisen, Erste Group, Sociate Generale, UniCredit si KBC au cele mai mari investitii in zona, toate fiind plasate in lista de coborare a ratingului.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani