Codul de Bune Practici ar putea ieftini alimentele cu circa 30%
Data publicarii: 18-02-2009 | DiversePresedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca daca ordonanta privind Codul de Bune Practici va fi respectata, preturile produselor agroalimentare se vor ieftini cu pana la 30% in urmatoarele trei luni.
"Trebuie sa apara un pret transparent. La o presiune de doua - trei luni de zile, retelele de magazine care au cheltuieli mari, vor trebui sa reduca pretul produselor cu pana la 30% sau chiar mai mult", a declarat Minea.
Minea a explicat ca dupa aplicarea ordonantei marile retele comerciale vor fi obligate sa practice doar adaos comercial redus, iar preturile se vor ieftini.
"Nimeni nu ne ajuta in relatia cu supermarketurile. Prin acceptarea acestui cod, supermaketurile au acceptat ca vor trebui sa isi revada cheltuielile.Va fi o revigorare a comertului traditional. Daca un magazin va practica un adaos comercial de 20%, iar altul de 30%, vanzari va avea doar cel cu adaosul mai mic", a explicat presedintele Romalimenta.
Referitor la Codul de Bune Practici, Minea a adaugat ca se arata util in momentul cand a fost realizat, insa acesta nu a fost respectat.
"Codul de Bune Practici era perfect, dar trebuia respectat. Supermaketurile daca nu vor, nu il respecta. Speram ca acum, cand va fi lege, sa o respecte si ei", a mentionat Minea.
Potrivit secretarului de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR),Catalin Rosculete, vineri, 20 ianuarie va fi eliberat un act normativ privind Codul De Bune Practici ce va intra in vigoare in circa doua saptamani.
Reprezentanti patronatelor si asociatiilor patronale din industria alimentara au semnat, in luna iulie, alaturi de reprezentantii marilor lanturi de magazine, Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare.
Documentul a fost semnat din partea furnizorilor de Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Patronala din Industria Laptelui (APRIL), Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCC) si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari (UNCPR).
Din partea comerciantilor Codul a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry Romania SRL, Real-Hypermarket Romania SRL, Romania Hipermarche SA, Selgros Cash&Carry SRL, Carrefour Romania SA, MGV Distri Hiper SA si Kaufland Romania SRL.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile