Care sunt factorii cu cea mai mare influenta asupra dinamicii bursiere

Data publicarii: 17-02-2009 | Bursa

Cand bursele sunt in declin, intrebarea cel mai des auzita in randul investitorilor este "in cat timp se vor opri scaderile." Pentru a gasi un raspuns, analistii pietei de capital iau in calcul o serie de factori pe baza carora pot anticipa dinamica pe care o vor urma pietele.

Vectorii care influenteaza deplasarea actiunilor in sus sau in jos sunt variati, iar intelegerea lor deplina este imposibila chiar si pentru investitorii experimentati. In plus, imprevizibilitatea evenimentelor politice, economice si sociale complica si mai mult calculele analistilor. Trecand peste factorii greu de cuantificat, putem identifica o serie de parghii majore, cu un impact clar in trendul pietei de capital.

1. Cererea si oferta. Miscarile zilnice ale pietei bursiere au ca principiu de baza legea cererii si ofertei. Aceasta inseamna ca pretul actiunilor tinde sa se aprecieze cand cererea creste (oferta este limitata) si sa se deprecieze cand cererea este mica. Jocul cererii si ofertei sta, de altfel, la baza tuturor activitatilor comerciale, de la cele mai simple, precum vanzarile directe de produse, pana la cele mai complicate, cum este si cazul celor bursiere.

2. Starea generala a economiei si dobanda de referinta. In timpul perioadelor de crestere economica, investitorii din toate categoriile (institutionali sau particulari) au disponibilitati financiare mari. Ei isi pun banii la lucru achizitionand portofolii intregi de actiuni, ceea ce duce la o crestere generala a tranzactiilor si valorilor. In schimb, daca semnalele macroeconomice nu anticipeaza nimic bun, investitorii tind sa-si conserve banii, preferand sa-i plaseze in valori mai sigure decat cele bursiere.

Dobanda de referinta are, la randul ei, o importanta majora in economie si in piata bursiera. O rata scazuta duce la o crestere a imprumutului din partea investitorilor, indivizilor si companiilor si, implicit, la o expansiune a investitiilor. De asemenea, pentru ca oamenii au mai multi bani, consumul creste tragand in sus profitul companiilor si actiunile lor. O dobanda crescuta duce la imprumuturi mai mici, investitii mai putine, consum redus si, in consecinta, la deprecierea actiunilor.

3. Investitorii institutionali. Firmele de brokeraj sau fondurile mutuale pot influenta sensibil piata bursiera ca urmare a puterii lor financiare. Un fond mare tranzactioneaza blocuri intregi de actiuni, efectul putand fi imediat. Astfel, daca un fond decide cumpararea a 500.000 de actiuni Microsoft, pretul acestora va creste brusc de la o zi la alta, traderii mici profitand de cererea mare pentru a majora pretul.

4. Soft-urile de tranzactionare. Actorii majori de pe bursa folosesc la scara mare softurile de tranzactionare pentru executarea de ordine si gestionarea riscului de portofoliu. Daca, in general, aceste programe aduc beneficii uriase, sunt si situatii in care induc un trend artificial si nejustificat pe piata, prin vanzarea sau cumpararea de mari volume de actiuni. Multi spun ca prabusirile bursiere din 1987, 1990 si 2000 au fost cauzate de folosirea exagerata a softurilor. 

5. Starea psihologica generala. Daca indivizii si institutiile active pe piata bursiera privesc cu optimism perspectivele de viitor ale economiei, ei vor tinde sa cumpere cat mai multe actiuni. In schmb, un pesimism generalizat va duce la prabusirea burselor, asa cum se intampla in momentul de fata in cea mai mare parte a lumii.

Psihologia poate avea un efect urias in piata bursiera. Ea poate duce atat la o exuberanta irationala si la o umflare a preturilor, dar si la un dezastru brusc, pe fondul unei panici necontrolate.

6. Pretul materiilor prime. Materiile prime precum cuprul, petrolul, bumbacul etc, sunt privite cu atentie de toti investitorii. Daca pretul petrolului creste, va creste automat si pretul benzinei, si, implicit al tuturor produselor. Profiturile companiilor vor scadea, iar actiunile lor vor fi intr-o mai mica masura tranzactionate.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: