Banca Transilvania: sucursala jefuita avea un sistem de securitate aprobat de politie
Data publicarii: 16-02-2009 | Finante-BanciBanca Transilvania mentioneaza ca sistemul de securitate a tuturor unitatilor bancii din intreaga tara este unul standard, nefiind diferit, ca rigurozitate, de al oricarei alte banci din Romania, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Banca a raspuns astfel acuzatiilor aduse de ministrul de interne, Dan Nica. Acesta a declarat ca "jaful a fost mai simplu decat daca ar fi furat de pe o taraba dintr-o piata"
Sistemul de securitate si supraveghere video respecta prevederile Legii nr.333 si are avizul Ministerului Administratiei si Internelor, fiind functional 24 de ore din 24. Exista sase camere de luat vederi amplasate corespunzator, in interior, inclusiv o camera in exteriorul sediului. Banca a pus la dispozitia Politiei toate probele si datele solicitate in cazul acestui incident, se mai mentioneaza in comunicatul bancii.
Paza este asigurata conform protocolului incheiat intre firma de securitate si banca, protocol avizat de Politie.
"Banii nu au fost sustrasi din seiful bancii, ci de la casierie. Precizam ca banii nu se afla niciodata la ghiseu, ci la casierie, acestia nefiind la vedere, ci intr-un loc care permite manipularea lor doar de catre personalul bancii de la casierii, pentru servirea clientilor. Mentionam ca geamul de la casierie este blindat, antiglont, iar usa de casierie este permanent inchisa si are senzor de alarma, totul conform normelor in vigoare", au mai spus reprezentantii Bancii Transilvania.
Hotii au reusit, totusi, sa intre in incaperea securizata prin fortarea usii de acces.
"Usa de acces a fost fortata pentru ca in momentul in care ei au intrat in banca se terminase de alimentat ATM-ul. Casierita intrase in casierie si era in prima treapta de securizare", a precizat, duminica, directorul executiv adjunct al Bancii Transilvania, Leontin Toderici, la Realitatea TV.
"In contractul de paza pe care il avem cu firma de paza nu era stipulat ca agentul sa aiba o arma letala asupra sa. Din pacate, au mai fost incidente in banci din Romania si urmare a acestora s-a convenit ca e mult mai bine ca agentii de paza din interior sa nu aiba arme letale, ca sa nu avem diverse incidente care sa duca la intreruperea de vieti", a precizat Toderici.
Referitor la acuzatiile aduse de ministrul de Interne, Dan Nica, Toderici a preciza ca banca nu doreste sa intre in polemica cu ministerul, deoarece considera ca au o colaborare buna. "Am avut chiar azi convorbiri cu reprezentantii MAI. N-as vrea sa spun ca si ei sunt consternati de declaratie, dar, in principiu, consideram ca declaratia e un pic tendentioasa", a adaugat Toderici.
Cat priveste posibilitatea ca hotii sa fi avut parte de ajutor din interiorul bancii, Toderici a precizat ca, potrivit normelor interne, banca a declansat si propria sa ancheta, a incercat sa elucideze "cam toate pistele care puteau sa ofere indicii daca au avut sau nu ajutor din interior". "Pana la acest moment, nu exista niciun indiciu ca au avut ajutor din interior", a precizat directorul executiv adjunct al Bancii Transilvania.
Ministrul de Interne, Dan Nica, declara ca "e inadmisibil ca intr-o banca sa nu ai sistem dublu de usi si sa tii banii la vedere. Jaful a fost mai simplu decat daca ar fi furat de pe o taraba dintr-o piata".
Nica a mai spus ca "paznicul bancii avea cu totul alte atributii decat cele ale postului sau". El a adaugat ca aceeasi situatie s-a intalnit si la casa de schimba valutar din Brasov, unde, pe 29 ianuarie, a fost comis un atac armat, in urma caruia doi oameni au murit si o a treia persoana a fost grav ranita.
Ministrul a considerat ca astfel de institutii sfideaza legea si ca acestea ar trebui sa-si asigure singure paza, deoarece Politia si Jandarmeria are alte treburi. "Trebuie sa supravegheze cetatenii si scolile", a spus Nica.
Doi barbati au intrat, vineri, 13 februarie, in jurul orei 17:00, intr-o unitate bancara a Bancii Transilvania din cartierul Manastur din Cluj-Napoca, au amenintat casiera si pe paznicul bancii, reusind sa sustraga o suma de bani. Banca a precizat ulterior ca suma nu depasea echivalentul in lei a 60.000 euro, Suma era asigurata si, prin urmare, nu sunt riscuri de pierderi nici pentru clienti, nici pentru banca.
Banca a oferit o recompensa de 25.000 lei pentru orice informatie care ar putea duce la prinderea jefuitorilor.
NewsIn
Mai citeste si:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani