Leul va fluctua puternic in 2009
Data publicarii: 16-02-2009 | EconomiePreviziunile analistilor privind evolutia din acest an a raportului de schimb leu/euro sunt foarte diferite. Optimistii spun ca raportul de schimb va incheia anul la 4-4,2 lei/euro, in timp ce pesimistii continua sa vorbeasca despre un curs mai ridicat, de 4,7 lei/euro. Pe masura ce discutiile despre un posibil imprumut de la Fondul Monetar Internationa (FMI) sau de la Uniunea Europeana se intetesc, previziunile pentru cursul de schimb incep sa devina tot mai optimiste.
In acest context, Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, este de parere ca deprecierea leului si-a consumat cea mai mare parte din pontential si ca spre finalul anului cursul va ajunge la 4-4,2 lei/euro.
Cercel nu exclude insa posibilitatea sa asistam la o perioada de volatilitate accentuata, cu fluctuatii semnificative ale cursului.
Printre factorii care vor ajuta leul sa se mentina in jurul pragului de 4 lei/euro se numara si posibila finantare de care ar putea beneficia tara noastra.
Un alt plus in reprezinta atractivitatea dobanzilor de pe piata romaneasca, ridicate comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est.
Leul se va aprecia in 2010
Cu putin timp in urma, Raiffeisen Bank si-a revizuit in urcare estimarile privind cursul de schimb, de la 3,8 lei/euro la 4,10 lei/euro pentru decembrie 2009, motivand diminuarea increderii investitorilor. Analistii Raiffeisen vad un nivel de 4,3 lei/euro in luna martie, acesta urmand sa scada treptat la 4,25 lei/euro in luna iunie si la 4,2 lei/euro in septembrie si la 4,1 lei/euro in decembrie.
Cu toate ca prognoza este mai putin favorabila leului fata de cea precedenta, aceasta pastreaza totusi o nota de optimism. In schimb, analistii de la Unicredit se asteapta la un curs mediu de 4,5 lei/euro in 2009, care se va mentine si spre final de an.
O astfel de evolutia presupune insa ca leul sa se deprecieze peste acest nivel, desi pana in prezent nu a depasit 4,3127 lei/euro. In 2010, se asteapta ca leul sa se aprecieze treptat si sa incheie anul la 4,3 lei/euro.
O decizie este asteptata
Momentan, Guvernul nu a luat inca nicio decizie privind un eventual imprumut de la Comisia Europeana sau de la FMI. Subiectul este in faza de discutie, inclusiv cu oficialii bancii centrale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile