Leul va fluctua puternic in 2009
Data publicarii: 16-02-2009 | EconomiePreviziunile analistilor privind evolutia din acest an a raportului de schimb leu/euro sunt foarte diferite. Optimistii spun ca raportul de schimb va incheia anul la 4-4,2 lei/euro, in timp ce pesimistii continua sa vorbeasca despre un curs mai ridicat, de 4,7 lei/euro. Pe masura ce discutiile despre un posibil imprumut de la Fondul Monetar Internationa (FMI) sau de la Uniunea Europeana se intetesc, previziunile pentru cursul de schimb incep sa devina tot mai optimiste.
In acest context, Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, este de parere ca deprecierea leului si-a consumat cea mai mare parte din pontential si ca spre finalul anului cursul va ajunge la 4-4,2 lei/euro.
Cercel nu exclude insa posibilitatea sa asistam la o perioada de volatilitate accentuata, cu fluctuatii semnificative ale cursului.
Printre factorii care vor ajuta leul sa se mentina in jurul pragului de 4 lei/euro se numara si posibila finantare de care ar putea beneficia tara noastra.
Un alt plus in reprezinta atractivitatea dobanzilor de pe piata romaneasca, ridicate comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est.
Leul se va aprecia in 2010
Cu putin timp in urma, Raiffeisen Bank si-a revizuit in urcare estimarile privind cursul de schimb, de la 3,8 lei/euro la 4,10 lei/euro pentru decembrie 2009, motivand diminuarea increderii investitorilor. Analistii Raiffeisen vad un nivel de 4,3 lei/euro in luna martie, acesta urmand sa scada treptat la 4,25 lei/euro in luna iunie si la 4,2 lei/euro in septembrie si la 4,1 lei/euro in decembrie.
Cu toate ca prognoza este mai putin favorabila leului fata de cea precedenta, aceasta pastreaza totusi o nota de optimism. In schimb, analistii de la Unicredit se asteapta la un curs mediu de 4,5 lei/euro in 2009, care se va mentine si spre final de an.
O astfel de evolutia presupune insa ca leul sa se deprecieze peste acest nivel, desi pana in prezent nu a depasit 4,3127 lei/euro. In 2010, se asteapta ca leul sa se aprecieze treptat si sa incheie anul la 4,3 lei/euro.
O decizie este asteptata
Momentan, Guvernul nu a luat inca nicio decizie privind un eventual imprumut de la Comisia Europeana sau de la FMI. Subiectul este in faza de discutie, inclusiv cu oficialii bancii centrale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani