Statele baltice sunt ravasite de criza mondiala
Data publicarii: 16-02-2009 | InternationalMiracolul economic al "tigrilor baltici", cele trei foste republici sovietice - Estonia, Letonia si Lituania - devenite membre ale Uniunii Europene, risca sa se transforme intr-un cosmar din cauza efectelor crizei economice mondiale, relateaza AFP.
Cele trei tari erau, pana de curand, printre economiile cu cea mai rapida dezvoltare din lume. In prezent, expertii estimeaza o comprimare a activitatii cu peste 10% in acest an.
Letonia a inregistrat cea mai grava prabusire, insa Estonia si Lituania nu sunt departe, cererea puternica si creditarea facila fiind in prezent distruse.
Letonia, care a afisat in 2006 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europena, de 12,2%, s-a vazut obligata sa ceara in decembrie un ajutor de 7,5 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI) si a altor institutii financiare, dupa ce guvernul a nationalizat cea de-a doua banca a tarii, Parex.
Bancile scandinave SEB si Swedbank prevad ca produsul intern brut (PIB) al Letoniei va scadea cu 7-10% in 2009, iar banca centrala nu contrazice aceste ipoteze. Este posibila o comprimare a economiei cu pana la 15%, a declarat pentru AFP Andris Vilks, economist in cadrul SEB.
Primele efecte ale crizei economice s-au facut simtite la Riga, sub forma unor manifestari violente ce au avut loc in capitala letona luna trecuta. Circa 10.000 de manifestanti au iesit in strada acuzand coruptia si nepotismul din sanul guvernului condus de premierul Ivars Godmanis si protestand impotriva reducerilor bugetare destinate combaterii crizei.
Analistii prevad noi violente in aceasta tara de 2,3 milioane locuitori, ca reactie la disponibilizarile planificate pentru sectorul public, la reducerile bugetare si la majorarile impozitelor.
Economia estoniana s-a comprimat, la randul sau, cu 3,6% in anul 2008, in care fiecare trimestru a fost marcat de o scadere fata de trimestrul precedent. PIB-ul Estoniei a scazut cu 9,4% in ultimul trimestru din 2008 fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa o scadere de 3,5% in al treilea trimestru.
Potrivit previziunilor facute de ministrul estonian al finantelor, scaderea PIB-ului va fi cuprinsa intre 4,5% si 8,9% in 2009, fata de previziunile anterioare, ce mizau pe o scadere de 2,1%. In 2006, la doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, Estonia afisa o crestere economica de 10,4%.
Guvernul condus de premierul Andrus Ansip a negat ca ar fi incercat sa obtina un plan de ajutor din partea creditorilor internationali, asemanator celui primit de Letonia.
Numarul somerilor ar putea ajunge la 100.000 de persoane in aceasta tara de 1,34 milioane locuitori, a estimat vineri seful confederatiei patronale din Estonia, Enn Veskimagi. La sfarsitul lui 2008, in Estonia erau 54.000 de someri, echivalentul a 7,6% din populatia activa.
Lituania, stat cu 3,4 milioane locuitori, pare a fi cel mai putin afectata de criza, cu o crestere de 3,2% in 2008, insa banca centrala prevede pentru acest an o scadere a activitatii economice cu 4,9%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani