BNR: speculatorii bancilor nu isi pot tine mainile acasa
Data publicarii: 13-02-2009 | Finante-BanciCursul euro a depasit ieri pe interbancar 4,3 lei. Banca Nationala spune ca nu este un nivel fundamentat si ca e rezultatul speculatiilor. Nivelul actual al cursului de schimb nu este in conformitate cu indicatorii fundamentali ai economiei, asa cum nu era nici in 2007, a declarat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Un curs de 4,3 lei pentru un euro nu este sustinut de fundamentele economice. Nivelul scazut la care ajunsese cursul in vara lui 2007 nu putea fi nici el sustinut, insa corectia ulterioara a fost si din cauza contextului international, dar si a fundamentelor economice", a declarat Lazea.
De la inceputul acestui an, leul s-a depreciat cu 7,21% in fata euro, luand in consideratie nivelul cursului de schimb din ultima sedinta a anului trecut, de 3,9852 lei/euro.
Reactia oficialului BNR a fost starnita de depasirea, in cadrul sedintei interbancare de ieri, a pragului psihologic de 4,3 lei pentru un euro. Banca centrala a fost nevoita sa calculeze o rata de referinta de 4,2942 lei/euro, in crestere cu 2,13 bani fata de nivelul consemnat in ziua anterioara, dupa ce, in prima parte a zilei, cotatiile din piata interbancara au urcat la un maxim de 4,31 lei/euro.
Lazea a mentionat, printre factorii care au dus la deprecierea leului, cresterea aversiunii la risc a investitorilor in contextul crizei financiare internationale, cresterile salariale peste castigul de productivitate si adancirea dezechilibrelor interne din Romania. Insa evolutia din ultima vreme a cursului este pusa de oficialul BNR pe seama speculatorilor bancari. "Daca leul va continua sa se deprecieze de la nivelul actual, atunci unele banci, si nu vreau sa mentionez care, vor trebui sa se recapitalizeze. (...) In principiu, bancile sunt impotriva deprecierii leului, dar alte persoane din aceleasi institutii sunt antrenate sa faca castiguri din jocuri pe calculator si pur si simplu nu isi pot tine mainile acasa. (...) Aceste persoane au invatat o lectie si o aplica indiferent de circumstante", a spus Lazea.
UniCredit Group a estimat ieri ca leul ar putea incheia anul la 4,50 de unitati la un euro, iar cursul mediu de schimb din 2009 ar putea fi tot de 4,50 lei/euro. Atingerea unui astfel de curs mediu presupune ca leul sa se deprecieze peste nivelul de 4,5 unitati/euro, pentru ca, de la inceputul lunii ianuarie si pana in prezent, cursul a oscilat intre 4 si 4,30 lei/euro. Guvernul si-a proiectat bugetul de stat pe 2009 la un curs mediu de 4 lei/euro, in timp ce pentru 2010 ia in calcul un curs mediu de 4,09 lei/euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice