Bancile comerciale scumpesc din nou creditele ipotecare si de consum
Data publicarii: 13-02-2009 | Finante-BanciBancile comerciale vor scumpi, din nou, creditele ipotecare si de consum, mai ales in euro. Obligate sa calculeze dobanda in functie de Euribor, care scade, bancile cresc marja proprie si cu peste 4%, ca sa mai aiba si profit. Recordul il detine Bank of Cyprus care a crescut marja bancii cu pana la 4,4% la creditele ipotecare. Astfel, dobanda anuala creste de la 6,9 sau 7,9 cat era in decembrie, pana la 10,7%, in functie de vechimea imobilului.
La BRD, marja la creditul ipotecar in euro este mai mare cu doua procente, iar dobanda ajunge intre 8,25 si 9,25% in functie de avansul dat si de cat de vechi e apartamentul. Culmea, bancherii spun ca scumpirea creditului era inevitabila pentru ca banii din sistem sunt foarte scumpi acum. La Raiffeisen Bank, dobanzile anuale la creditele in euro erau, la finalul anului trecut, la 8,6%. In doua luni insa, acestea au crescut cu aproape 5 procente, la 13,25%.
Pentru creditele noi, marja de dobanda aplicata de Alpha Bank peste Euribor in cazul creditelor ipotecare a fost majorata cu 2,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 8%, iar dobanda anuala a ajuns la 10,21%. Iar pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca in euro marja de dobanda a fost redusa cu 1,5%. La inceput de an, ING Bank a majorat costurile creditelor ipotecare in lei destinate populatiei cu 2,5 puncte procentuale si a ajuns la 15%. In cazul imprumuturilor in euro rata dobanzii a fost marita cu 1 punct procentual, la 9,75%.
Emporiki Bank ia acum in calcul Euriborul la 3 luni fata de 6 luni cum era inainte si a crescut marja cu un procent. Astfel dobanda la lei a crescut doar cu jumatate de procent, dar la 20,5% Emporiki are una din cele mai mari dobanzi din piata. Majoritatea bancilor au majorat si comisionul de acordare cu pana la 2 puncte procentuale din suma imprumutata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice