Taxele pe case cresc cu 24%
Data publicarii: 12-02-2009 | ImobiliareTaxele locale la terenuri, cladiri si mijloace de transport se maresc in acest an cu 24,3%, ceea ce nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, ci are un caracter de "recuperare", potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). "Ajustarea in sens crescator a valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani. Procentul de crestere corespunzator este de 24,3%", se arata in comunicatul Finantelor. Impozitele sau taxele locale se vor indexa o data la trei ani, tinand cont de rata inflatiei de la ultima indexare. In plus, "in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2011, nivelul taxei asupra mijloacelor de transport se majoreaza prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat.
"Speculatiile privind o eventuala majorare de 5-6 ori a impozitelor pe proprietate au radacini in ideea, inclusa in programul de guvernare, ca acestea vor fi taxate la valoarea de piata. Un asemenea sistem nu poate fi administrat in Romania, deoarece nu exista o valoare certa de piata", ne-au explicat surse guvernamentale. Ministerul Finantelor isi propune sa incaseze suplimentar 800 milioane de lei din "majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile" Notarii fac presiuni pentru reevaluarea propietatilor, deoarece atunci ar avea de lucru, intr-un moment in care tranzactiile imobiliare aproape ca au secat.
Sursele guvernamentale citate spun ca presiunile notarilor si eventualele lor grile noi de reevaluare a proprietatilor nu au nici o legatura cu realitatea, cu valoarea actuala de piata si nu pot fi luate ca referinta. "Notarii n-au avut nici o statistica a domeniului, la nivel national, care sa arate clar preturile de piata, pe orase, cartiere, regiuni. Nici vechile grile nu reflectau realitatea pietei. Daca s-ar accepta noile evaluari s-ar pierde complet controlul realitatii", spun sursele citate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile