A scazut publicitatea in cotidiene si reviste
Data publicarii: 12-02-2009 | MediaIn ianuarie, numarul de reclame din ziarele centrale a fost mai mic cu 34% fata de cel din anul trecut. In prima luna a acestui an, presa scrisa a suferit de foame. Foame de publicitate. O suferinta pe care a trait-o alaturi de televiziuni, radiouri si site-uri.
In ianuarie, numarul de reclame aparute in ziarele centrale a fost de 2.519, cu 34,4% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut. Volumul brut de publicitate, calculat pe baza tarifelor-lista, s-a ridicat la 3,95 milioane de euro, conform monitorizarilor Alfa Cont. Bugetul brut este cu 29,2% mai mic decat cel din ianuarie 2008.
In mare suferinta s-au aflat si revistele. Desi numarul de insertii publicitare a crescut cu 13,7% fata de anul trecut, volumul brut s-a redus cu 5,3%. Cresterea numarului de reclame in reviste se datoreaza faptului ca, in decurs de un an, piata s-a dezvoltat prin aparitia de noi titluri (mai ales pe segmentul glossy). Spre deosebire de prima luna a anului 2008, clientii au preferat sa cumpare in ianuarie 2009 spatii mai mici ca suprafata (module).
Astfel, suprafata de publicitate achizitionata in reviste a fost de 864.763 centimetri patrati, cu 13,3% mai mica decat cea din ianuarie 2008. Asa se explica faptul ca volumul brut de publicitate (exprimat in euro) a fost mai mic (cu 5,3%), in timp ce numarul de insertii a crescut (13,7%).
RTC Holding a fost prezent in ziare
Revistele glossy au fost cele mai afectate de criza care s-a instalat pe piata publicitatii. In ianuarie 2008, publicatiile Elle, Playboy, Avantaje si Unica se aflau in primele zece titluri cu cele mai mari venituri publicitare. In ianuarie 2009, aceste reviste lipsesc din top 10.
Companiile multinationale au fost extrem de zgarcite cu bugetele de publicitate alocate ziarelor si revistelor. In clasamentul primelor opt companii care au investit in reclamele din ziarele centrale se regaseste doar o singura multinationala: Automobile Dacia (23 de insertii in valoare bruta de 143.000 euro). Liderul topului este RTC Holding (49 reclame, 183.000 euro). Alti clienti care au preferat ziarele centrale au fost: Posta Romana, Altex, ARDAF si Banca Transilvania.
Topul clientilor care au investit in reviste este ceva mai populat de multinationale. L'Oreal, Hewlett Packard, Nestle si Procter&Gamble figureaza in topul celor mai activi advertiseri. Dar editorii au umblat puternic la discounturi (chiar si 60%) pentru a atrage pagini de publicitate.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile