Bancile plimba clientii ca sa nu-i refuze
Data publicarii: 11-02-2009 | Finante-BanciInstitutiile de creditare nu-i resping "de la prima intalnire" pe solicitanti, insa amana avizarea dosarelor si cu lunile, cerand documente suplimentare. Bancile acorda din ce in ce mai greu credite de nevoi personale. Desi spun ca ofera imprumuturi, ele au tendinta sa plimbe dosarul pana cand solicitantul "se satura de luat bani". Mergand pe principiul "ce nu te omoara te face sa te sinucizi", creditorii nu recunosc ca imprumuturile negarantate nu prea se mai dau, asa ca prefera sa plimbe clientul timp de cateva luni dupa diverse acte. Faptul este confirmat si de brokerii de credite care spun ca au dosare care asteapta deja de doua-trei luni.
Reporterii "Evenimentului zilei "au mers zilele acestea la cateva dintre bancile mari pentru a vedea cum decurge procesul de creditare. La Unicredit Tiriac, consilierii nici nu s-au deranjat macar sa mai simuleze ca sunt interesati sa dea un credit. Angajatul bancii a scos din sertar un calculator mic "de buzunar", a tastat repede ceva si a ajuns la concluzia ca suntem eligibili pentru un imprumut de maximum 5.000 de euro. La BCR, intr- o sucursala din Capitala, nu era prea mare agitatie. Ofiterul de credit ne-a facut un calcul rapid pentru un credit de 20.000 de lei si am convenit sa revenim cu documentele solicitate, care in ultima perioada si-au majorat numarul.
Hartiile, la cheremul bancii
La BRD, dupa ce am stat vreo 10 minute la usa unui consilier de credit, am fost primiti cu un mare zambet pe buze. Ni s-au calculat niste rate pentru diferite perioade de creditare si apoi ni s-a pus in brate lista cu hartiile de care avem nevoie pentru contract. Ultima cerinta din lista ne-a confirmat faptul ca vom fi plimbati. Dupa ce ni s-au cerut certificate de nastere, buletine, fise fiscale si alte documente, ultimul paragraf din hartie ne anunta ca ni se mai pot cere "alte acte solicitate de banca".
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani