Soros propune crearea de bani pentru inabusirea crizei economice
Data publicarii: 10-02-2009 | InternationalFinantistul american George Soros propune, intr-un articol publicat marti in cotidianul rus de afaceri Vedomosti, "crearea de bani" pentru combaterea crizei mondiale, prin folosirea drepturilor speciale de tragere, relateaza RIA Novosti.
Criza a demonstrat in ce masura este incorect sistemul financiar actual, pentru ca, daca turbulentele au plecat din Statele Unite, tarile denumite 'periferice' sunt cele care duc cea mai grea povara, scrie Soros.
"Institutiile internationale se vad confruntate cu un nou obiectiv: protejarea periferiei de furtuna care vine din centru, adica din SUA. Viitorul Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale (BM) depinde de modalitatea in care vor da de capat acestei probleme. Si, daca se vor dovedi incapabile sa ofere acestor tari o sustinere notabila, isi vor pierde influenta", estimeaza George Soros.
Resursele de care dispune FMI - aproape 200 miliarde dolari - sunt net insuficiente, ca sa poata fi acordat un ajutor sistematic si suficient tarilor periferice.
"Solutia cea mai simpla este deci sa cream noi sume de bani", afirma investitorul miliardar.
Mecanismul drepturilor speciale de tragere este un instrument international de rezerva, creat in 1969 de catre Fondul Monetar International, pentru completarea rezervelor oficiale existente ale tarilor membre, explica omul de afaceri american.
"Aprobarea a doar 85% dintre membrii FMI este de ajuns pentru activarea acestui mecanism", scrie presedintele consiliului director al Soros Fund Management, care propune extinderea practicii la nivelul intregii lumi.
Omul de afaceri este convins ca drepturile speciale de tragere vor fi utile statelor periferice, pentru a aplica o politica fiscala contraciclica, cu conditia ca tarile bogate sa imprumute sau sa cedeze tarilor sarace cota lor de drepturi speciale de tragere, mai scrie RIA Novosti.
Institutiile internationale vor controla folosirea corecta a acestor resurse.
Daca utilizarea drepturilor speciale de tragere ia o mare amploarea - de 1.000 miliarde dolari, de exemplu -, un astfel de gest dezinteresat din partea tarilor bogate le va servi de fapt propriilor lor interese, stimuland economia mondiala si deblocand exporturile, mai scrie Soros, in articolul publicat de Vedomosti, citat de RIA Novosti.
Drepturile speciale de tragere (DST sau, international, XDR) sunt moneda virtuala a Fondului Monetar International, conceput ca inlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile