Criza economica globala a injumatatit numarul fabricilor chineze de jucarii
Data publicarii: 10-02-2009 | InternationalIn China mai functionau numai 4.388 de fabrici de jucarii, la finalul lui 2008, cu 49% mai putin fata de numarul acestora la inceputul anului trecut, arata datele oficiale, conform paginii online a cotidianului britanic Times.
La inceputul lui 2008, in China existau 8.610 fabrici de jucarii, care realizau si exportau 70% din productia mondiala pe piata de profil.
Regiunea Chinei cea mai afectata de evolutia negativa a pietei este Guangdong, unde se produc majoritatea jucariilor chinezesti.
Un al factor care a contribuit la declinul pietei este decizia Indiei de a impune restrictii pe importuri, timp de sase luni, invocand motive de siguranta si sanatate. Acest lucru a determinat un raspuns amenintator, luni, din partea oficialilor de la Beijing, care au avertizat India ca o astfel de actiune ar putea afecta legaturile dintre cei doi vecini.
"China spera ca, intr-un climat in care economia mondiala se confrunta cu provocari puternice, India sa ia masuri pentru un comert prudent si atent, in caz contrar, relatiile comerciale bilaterale ar putea fi afectate sever", anunta Ministerul Comertului.
China anuntase anterior ca s-ar putea adresa Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a analiza daca India a incalcat regulile acesteia.
In timp ce exporturile de jucarii au crescut in 2008 cu 1,8%, la 8,6 miliarde dolari, cifrele au ascuns o deteriorare dramatica a pietei spre sfarsitul anului. In noiembrie, exporturile au scazut cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in decembrie, acestea au inregistrat un decli8n cu 7,6%.
Chiar si unele fabrici mari au intampinat dificultati financiare. Printre acestea se numara si Smart Union, listata la bursa din Hong Kong, care produce jucarii pentru companii precum Mattel si Disney, din Statele Unite. Aceasta a fost inchisa in octombrie 2008 si au fost disponibilizati 7.000 de angajati.
Totusi, expertii din industria jucariilor sunt de parere ca inchiderea unor fabrici le-ar putea ajuta pe celelalte sa supravietuiasca conditiilor economice defavorabile, iar cele mai mari si sofisticate ar putea fi chiar avantajate. Majoritatea fabricilor inchise sunt de marime mica, ieftine si care produceau jucarii la standarde de siguranta coborate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani